Група з питань майбутнього Євросоюзу, до якої входять глави МЗС Австрії, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії та Франції, виступила з пропозицією щодо введення в ЄС поста президента, який обирається загальним голосуванням, створення загальноєвропейського МЗС і початку видачі єдиних для всього ЄС віз, повідомляють британські ЗМІ.

Розроблений у ході чергового засідання групи проект реформи устрою ЄС передбачає скасування принципу одноголосного прийняття рішень з питань зовнішньої політики і безпеки, а також при ратифікації загальноєвропейських договорів. Держави-члени ЄС повинні будуть підтримувати заходи, що отримали підтримку більшості, навіть якщо самі вони з ними не згодні.

Документ передбачає формування єдиного для всього ЄС Міністерства закордонних справ, єдиного поліцейського органу, який буде займатися контролем кордонів Євросоюзу, і, можливо, єдиної армії.

«Метою є формування європейської оборонної політики, що включає єдині зусилля у сфері військової промисловості, у тому числі створення єдиного ринку озброєнь. Для деяких країн це з часом означатиме створення європейської армії», - йдеться у документі.

Раніше президент Європейської комісії Жозе-Мануель Баррозу заявив, що Європейський союз повинен внести зміни до Лісабонської угоди для повного розкриття потенціалу фінансового союзу єврозони.

«Ми повинні перетворитися у федерацію держав. Ось наш політичний обрій», - заявив він у ході свого виступу в Європарламенті. За словами Баррозу, перехід до федерації необхідний для забезпечення більш глибокої інтеграції та стабільності у єврозоні.

Баррозуотметіл, що ЄК опублікує план по створенню більш тісного економічного і фінансового союзу пізніше в цьому році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265