Верховна Рада надала Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.

Як передає кореспондент ForUm'у, за прийняття у другому читанні та у цілому проекту закону №10656 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безподаткових розрахунків проголосувало 260 нардепів.

«Надати Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізосіб-підприємців», - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Парламент також надав право здійснювати діяльність платіжних систем в Україні тільки після їхньої реєстрації у порядку, встановленому НБУ.

Нацбанку документ надає право визначати напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, контролювати створення електронних платіжних інструментів, платіжних систем та засобів захисту банківської інформації, встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для осіб-підприємців.

Крім того, законопроект передбачає встановлення штрафу у розмірі 8,5 тис. гривень (500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за обмеження або відмову у реалізації права споживача оплачувати покупки у торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів.

Зокрема, як повідомив народний депутат від фракції Партії регіонів, голова ради Національного банку Ігор Прасолов, цим законопроектом вносяться зміни до законодавства про платіжні системи, електронний підпис, НБУ, а також до Цивільного, Кримінального та Адміністративного кодексів.

Він поінформував, що таких змін налічується 14. Вісім – сприяють розвитку електронних платежів, сім – регулюють системні питання функціонування національної платіжної системи та безпеки її діяльності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

731