Підписання між Національним банком України та Народним банком Китаю угоди про своп на $2,36 мільярда - це історична подія для нашої країни. Про це заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов в інтерв'ю, оприлюдненому на офіційному сайті НБУ.

«Ми вперше підписали угоду своп з нашим партнером, з яким ми маємо товарообіг - це обмін валютами між двома країнами, який роблять для того, щоб підприємства обох країн могли розраховуватися між собою у національних валютах, не використовуючи третю валюту. Таким чином, підприємства можуть уникнути ризиків девальвації третьої валюти», - зазначив він.

Арбузов підкреслив, що вся сума дійсно буде використана українськими підприємствами. «А якщо її не вистачить, ми можемо збільшити обсяги контракту. На сьогоднішній день ми підписали контракт на суму 20 мільярдів гривень, це приблизно 15 мільярдів юанів, або 2,3 мільярда доларів. Ця сума з'явилася після того, як ми провели, спільно з комерційними банками, опитування. Вони зустрічалися зі своїми клієнтами, і це приблизно та сума, яка зараз потрібна нашій економіці. Я вважаю, що як тільки ця програма почне працювати, ми побачимо, як це буде працювати, який обсяг потрібен», - підкреслив глава НБУ.

У той же час він заявив, що у разі потреби НБУ може ініціювати збільшення обсягу свопу. «Ми обговорювали це питання з нашими китайськими партнерами, і тут жодної проблеми немає. Це можна буде зробити дуже легко у рамках угоди, яку ми підписали», - сказав Арбузов.

Крім того, він повідомив, що Нацбанк планує підписати угоду про своп з Росією. «Ми маємо величезний товарообіг з цим партнером. Якщо ми переведемо всі розрахунки, а товарообіг з Росією це приблизно 50 мільярдів доларів, то це буде дуже великий своп між нашими банками», - підкреслив глава НБУ.

Також Арбузов повідомив, що обговорюється можливість відновлення переговорів з Білоруссю. «Ми колись їх вели, на жаль, вони припинилися, зараз плануємо їх відновити. Це дуже зручно для нашої країни, тому будемо продовжувати підписувати свопи з нашими бізнес-партнерами. Звичайно, деякі клієнти можуть не перейти на ці валюти і залишаться у звичній для себе ситуації, це теж можливо, це право вибору», - зазначив він.

Крім того, глава НБУ заявив, що підписана з Китаєм угоду дозволить поліпшити роботу українських експортерів. «Під час зустрічі між главами наших держав була обговорена сума в 10 мільярдів доларів, на яку ми повинні вийти в товарообігу. Якщо ми знайдемо для наших підприємств більш зручний механізм розрахунків, то ми досягнемо цього обсягу. Якщо ми спростимо процедуру обміну, то і наші експортери будуть краще працювати і обсяги будуть наростати не тільки по імпорту, а й з експорту. Додатково, ми створюємо умови для наших експортерів в тому, що вони уникають курсових ризиків, які були раніше. Сьогодні курсова ситуація ними буде прогнозуватися набагато легше », - підкреслив він.

У той же час Арбузов зазначив, що дана угода позитивно вплине на курс національної валюти. «Ми зможемо розвантажити наші резервні валюти і вивести розрахунки між країнами в національні валюти. Тому ми зможемо створити ще більшу стабільність для нашої національної валюти і оптимізувати попит на резервні валюти », - заявив він.

Глава НБУ також висловив думку, що роль долара у світовій торгівлі найближчим часом не зміниться. «Частка наших розрахунків з Китаєм зовсім невелика, тому впливу ніякого не буде і долар займає досить високе положення в розрахунках світової економіки, тому я не думаю, що щось зміниться», - сказав Арбузов.

Крім того, голова Нацбанку нагадав, що в ході візиту української делегації до Китаю були проведені переговори між китайським Ексімбанком і міністерством АПК з питання отримання кредиту на суму 3 мільярди доларів на 15 років. «П'ять років - це пільговий період, коли Україна буде платити тільки відсотки. Це дуже великий кредит і, за словами представників Ексімбанку, це абсолютно безпрецедентна ситуація, коли Ексімбанк Китаю дає такі гроші на такий термін », - зазначив він.

За словами Арбузова, це говорить про те, що китайська сторона зацікавлена ​​ у співпраці з Україною. «А з нашого боку ці гроші будуть використані виключно для потреб агропромислового комплексу. Найближчим часом ці гроші вже прийдуть в країну і вони, по-перше, збільшать золотовалютні резерви, що дасть можливість Нацбанку відчувати себе більш спокійно, а міністерству АПК отримати гроші, які давно вже потрібні і отримати додаткові вигоди », - підкреслив він.

У той же час глава НБУ відзначив, що китайські партнери особливо цікавляться агропромисловим комплексом України та земельною реформою, яка проходить в нашій країні. «Також вони готові будувати заводи на території України», - підсумував Арбузов.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 червня Національний банк Україна (НБУ) і Народний банк Китаю підписали договір про валютні свопи на суму 15 млрд китайських юанів ($ 2,36 млрд), повідомляється на веб-сайті китайського банку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

561