Зрозуміло, Євро-2012 – передусім свято футболу. Однак не тільки, особливо для нашої країни, яка приймає єврочемпіонат і яка через 20 років після розвалу СРСР все ще залишається terra incognita для переважної більшості європейців.

Нинішній чемпіонат – це перший в сучасній історії України досвід масової комунікації українців і європейців. Усі жителі приймаючих міст масово йдуть у фанзони не тільки, щоб випити пива і подивитися футбол у компанії, але і для того, щоб поспілкуватися з іноземцями, відкриваючи їх для себе і даючи зрозуміти, що не така вже й страшна наша країна, як її деколи малюють у європейських ЗМІ.

Втім, не всі європейці приїхали до нас відпочивати, для деяких чемпіонат – це робота, зокрема, для іноземних поліцейських. У дні матчів і напередодні іноземні правоохоронці разом з нашими міліціонерами патрулюють фанзони, площі перед стадіонами.

Вони привертають до себе увагу українців і незвичайною формою, і якимось нетутешнім виразом обличчя. Коли вони йдуть по вулиці, не проходить і хвилини, щоб хто-небудь не попросив сфотографуватися. І правоохоронці нікому у цій люб'язності не відмовляють.

ForUm'у вдалося поспілкуватися із загадковими полісменами прямо у київській фанзоні на Хрещатику. Побачивши двох поліцейських – на вигляд типових жителів Апеннінського півострова – і з ними невеликого зросту жінку у цивільному, зрозуміло, ми не могли згаяти такий шанс на знайомство.

 
 
Підходимо, знайомимося. Дійсно, це поліцейські з Італії.

Просимо про інтерв'ю. Чоловіки кивають на свою супутницю. Мовляв, вона у нас головна, запитуйте у неї.
 
 
Виявляється, жінка у цивільному – офіцер поліції, полковник Ельза Козза.

- Доброго дня! Дозвольте поставити Вам кілька запитань?

- Дивлячись яких (посміхається. - прим. Авт.).

- Про Київ, фанатів, службу... Розкажіть, будь ласка, звідки Ви?

- Я приїхала із Італії, із Рима. Я – полковник поліції. Ми з колегами прибули, щоб працювати з нашими фанатами.

- Сеньйоро Ельзо, скажіть, а Ви самі зголосилися приїхати в Україну чи це був наказ?

- Не те й не інше. Я служу у спеціальному управлінні роботи з футбольними фанатами МВС Італії, і поїздки в інші країни на футбол – частина моєї роботи.

- Скільки поліцейських приїхало з Вами?

- Дев'ять. П'ятеро патрулюють у формі, а четверо – у цивільному працюють всередині груп фанатів.

 
 
- Ваші колеги в Україні розповідали, що функції іноземних поліцейських консультативні. І все ж, якщо виникне нештатна ситуація, чи маєте Ви право втихомирювати ваших співвітчизників-фанатів, затримувати їх?

- Якщо раптом виникнуть заворушення, ми будемо заспокоювати наших уболівальників. Затримувати в Україні своїх громадян ми не можемо, але зате можемо нагадати надміру темпераментним уболівальникам із Італії, що вдома на них чекатимуть великі неприємності, якщо вони не припинять бешкетувати.

- Ми в Україні чули про італійських ультрас – тіфозі. Кажуть, що їх на футбол возять у супроводі поліцейських машин у спеціальних автобусах з гратами на вікнах, щоб вони не розбили шибки. Це правда? Чи приїхали тіфозі в Україну?

- Ні-ні, тіфозі зараз так не поводяться! Все це було років десять тому, але вже у минулому. Ми попрацювали з ними, і зараз тіфозі їздять на ігри улюбленої команди у звичайних автобусах і не хуліганять. Я впевнена, що в Україні наші вболівальники поводитимуться гідно.

- Ви бували раніше в Україні?

- Я була вже напередодні чемпіонату в Україні, але це був одноденний діловий візит. Так що, можна сказати, що вперше приїхала до вас.

- І як Вам у нас? Бачили вже якісь пам'ятки?

- Київ мені дуже сподобався. Правда, знаєте, зараз багато роботи, часу немає. Встигли подивитися мигцем лише кілька церков, наприклад, святу Софію.

- Можливо, Вас щось здивувало в Україні, щось, чого Ви не бачили на батьківщині, в інших європейських країнах?

- Дуже відрізняється архітектура. А от природа і погода схожа на італійську. Але у вас у Києві більше зелені, ніж у Римі.

- А як Вам українці?

- Я тільки другий день в Україні, але бачу, що всі дуже щасливі – всі посміхаються. Сподіваюся, що українці підтримають нашу збірну у грі з Англією.

- Коли людина їде кудись, є якісь очікування. Скажіть, Україна виправдала їх?

- У вас гарна країна. Привітні, усміхнені люди. Нічого поганого сказати не можу.

- Сеньйоро Козза, ще одне запитання. З італійськими поліцейськими люблять фотографуватися лише українці чи в інших країнах відбувається те ж саме?

- О! Ні, не тільки українці. Такі фото-сесії бувають завжди і скрізь, куди б ми не приїхали (сміється - Авт.).

 
 
- Кажуть, італійська та українська мови схожі за звучанням, Ви помітили це?

- Так, це дійсно так. Хоча італійська мова походить від латини. Коли чуєш українську мову здалеку, вона дуже схожа на італійську. А от польська мова за звучанням зовсім інша.

- Хотілося б Вам приїхати ще в нашу країну, але вже не по роботі, а як турист?

- Так, я із задоволенням би приїхала до України ще, і не тільки до Києвав, а й в інші міста.

 
 
Фото Маріанни Харді,

Дмитро Хилюк, Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2046