У парламентський комітет з питань культури і духовності надійшло 449 пропозицій нардепів до мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова. Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові ForUm'у заявив голова комітету Володимир Яворівський.

«Фактично всі ці поправки - від опозиції. Представники більшості ж ще не подали свої пропозиції», - зазначив він.

Яворівський також зауважив, що депутати ще мають можливість до кінця завтрашньої доби подати свої пропозиції. «На цьому тижні законопроект виноситися не буде, оскільки ми повинні вивчити всі пропозиції на комітеті. Крім того, дуже багато найважливіших зауважень до цього законопроекту висловило головне юридичне управління Верховної Ради. На сьогоднішній день рано говорити, чи буде винесений законопроект на наступному пленарному тижні», - заявив депутат.

Яворівський також повідомив, що вніс до ВР законопроект, яким пропонується внести поправки у закон про ратифікацію мовної хартії. Він пояснив, що коли свого часу Рада ратифікувала Хартію, документ був переведений українською мовою неточно. «Оскільки переводили не на пряму з англійської, а з російської мови. І тому у тексті Хартії багато неточностей, у тому числі принципових. Наприклад, немає поняття «міноритарних мов», - зазначив він.

Парламентарій упевнений, що якщо у Хартію будуть внесені поправки, то тоді законопроект Колесніченка-Ківалова втратить сенс. «Тому що ставити російську мову у розряд міноритарних, тобто таких, яким загрожує зникнення - це безглуздо», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, автор мовного законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив, що на цьому пленарному тижні мовний законопроект Колесніченка-Ківалова розглядатися не буде.

5 червня Верховна Рада України прийняла у першому читанні та за основу законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики» авторства Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

414