Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін заявляє, що у разі тривалої хвороби екс-прем'єра Юлії Тимошенко Генеральна прокуратура може призначити їй судово-медичну експертизу, яка встановить, чи може вона брати участь у слідчих діях у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня. Про це він заявив в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна».

«У нас є достатньо свідчень, які підтверджують причетність Тимошенко до цього вбивства, і ми маємо намір пред'явити їй обвинувачення. Перешкодою, яка заважає пред'явити ці звинувачення, є її тривала хвороба. Це не дозволяє нам проводити відповідні слідчі дії до її одужання», - зазначив Кузьмін.

Він також додав, що у слідства є достатньо даних, які підтверджують зацікавленість Тимошенко в усуненні Щербаня. «Є дані, які підтверджують перерахування грошей із контрольованих нею рахунків; є прямі свідчення свідків, які називають її організатором і фінансистом убивств. У нас є заява Руслана Щербаня, який називає її прямим винуватцем смерті його батька», - розповів заступник генпрокурора.

Кузьмін підкреслив, що судово-медична експертиза буде призначена після закінчення лікування Тимошенко.

«Українське законодавство прямо забороняє участь слідчого у процесуальних діях до одужання обвинуваченого. І Юлія Володимирівна про це прекрасно знає. Коли це політичне шоу завершиться, буде покладено край цим безкінечним істерикам, тоді прийде час для плідної роботи слідчого. У нашій практиці траплялося, що обвинувачені довго хворіли. У таких випадках слідчий призначає судово-медичну експертизу. Її проведення доручають професійним експертам, які обстежують обвинуваченого, дають висновок, наскільки людина хвора і чи перешкоджає її захворювання участі у слідчих діях. Думаю, ми дочекаємося і суду у цій справі – вона ж не може хворіти вічно, колись вона одужає», - підсумував Кузьмін.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії у Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня екс-прем'єр-міністр Тимошенко була переведена із Качанівської виправної колонії у Центральну клінічну лікарню «Укрзалізниці» у Харкові для проведення міжнародною медичною комісією курсу реабілітації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

614