Без допомоги міжнародного співтовариства Афганістан, Південний Судан і КНДР не впораються зі складною гуманітарною ситуацією, заявила у п'ятницю заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, голова Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП) Валері Амос.

Говорячи про ситуацію в Афганістані, заступник генсека ООН зазначила, що «близько півмільйона афганців як і раніше є переміщеними особами». «Особливу стурбованість викликає те, що людям практично ніде жити, вони перебувають в антисанітарних умовах і мають обмежений доступ до чистої води, що потенційно може призвести до епідемій різних захворювань», - сказала вона в інтерв'ю РІА «Новости».

Як зазначила Валері Амос, основний упор міжнародному співтовариству слід робити на довгостроковий розвиток Афганістану, надаючи, зокрема, кошти на підвищення рівня освіти жителів країни, де, згідно з даними ООН, 88% жінок і 66% чоловіків неграмотні. Крім того, в країні вкрай низька зайнятість населення, наголосила вона.

Торкнувшись теми Південного Судану, заступник генсека ООН зазначила, що «це молода держава, перед якою стоять величезні виклики, у тому числі у вигляді відсутності інфраструктури». «У Південному Судані багато проблем, у тому числі триваючий внутрішній міжнаціональний конфлікт», - сказала Амос. Стан справ ускладнює ситуація з біженцями і переміщеними особами..

Серйозну стурбованість гуманітарних служб ООН викликає і ситуація у КНДР, зазначила глава УКГП. Вона нагадала, що днями ООН був оголошений заклик зібрати 198 млн доларів для надання КНДР гуманітарної допомоги. Згідно з даними регіонального координатора ООН по КНДР, 16 мільйонів чоловік у цій країні потерпають від хронічного недоїдання і глибоких економічних проблем.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362