Італійська нафтогазова компанія Eni повідомила сьогодні про підписання угоди, що дозволяє приступити до розробки родовищ сланцевого газу на заході України.

Як говориться у повідомленні компанії, наявному у розпорядженні «УНІАН», Eni отримала право видобутку газу шляхом придбання 50,01% акцій компанії «Західгазінвест», що володіє ліцензією на видобуток сланцевого газу у Львівському вугільному басейні.

«Західгазінвест» підконтрольний державній компанії «Надра України» та нафтогазовій компанії «Кадоган Петролеум».

Eni не повідомляє про суму угоди, але каже, що підписана угода перебуває у рамках укладеного у минулому році з держкомпанією «Надра України» меморандуму, а також угоди з «Кадоган Петролеум».

Нагадаємо, у травні Україна, що ставить за мету знизити залежність від дорогого російського газу, вибрала на конкурсі іноземних партнерів у видобутку сланцевого газу. На Олеському родовищі на заході країни ним стане Chevron, а на Юзівському, на сході, - Shell.

За словами міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького, розвідувальне буріння на Юзівській площі буде почато у 2013 році, а дослідницько-промислова розробка - в 2015 році. Відповідні роботи на Олеській площі планується почати в 2014 і 2016 році відповідно.

За оцінкою міністра, щорічний промисловий видобуток газу на обох площах може сягати 10-15 млрд кубометрів.

На участь у конкурсах подавали заявки 5 транснаціональних компаній, включаючи Eni.

Україна щорічно видобуває близько 20 мільярдів кубометрів газу. Імпорт із Росії цього виду палива у поточному році може скласти до 27 мільярдів кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

507