Французький політик, філософ і публіцист Роже Гароді вчора помер у віці 98 років. У західному та ісламському світі він найбільш відомий як автор книг, що ставлять під сумнів Голокост і критикують ізраїльську політику.

У ранні роки Гароді вступив до лав французького Опору, воював проти нацистської окупації його країни, за що відсидів у в'язниці. Після війни він приєднався до французької Компартії і став провідним її ідеологом. Будучи членом КПФ, він обирався у парламент, був віце-спікером і сенатором.

У 1970 році під натиском Радянського Союзу його виключили з партії за критику радянського вторгнення у Чехословаччину у 1968 році. На початку 1980-х Гароді прийняв іслам і почав виступати з різкою критикою дій ізраїльських властей. В одній зі своїх книжок він написав, що Голокост є міфом, покликаним виправдати руйнування Німеччини і створення Ізраїлю.

За подібну діяльність у Франції Гароді піддався судовому переслідуванню, був оштрафований і отримав умовний тюремний термін. У той же час в ісламських країнах він здобув славу «одного із видатних філософів сучасності».

В останні роки Гароді оскаржував офіційну версію подій 11 вересня 2001 року, стверджуючи, що теракти у Нью-Йорку і Вашингтоні могли бути результатом змови американських спецслужб.

Нагадаємо, Роже Гароді (Roger Garaudy) народився 17 липня 1913 року у Марселі. Французький письменник, філософ і політичний діяч. Відомий тим, що радикально міняв свої погляди протягом життя: був побожним християнином, активістом комуністичної партії, прийняв іслам.

За матеріалами: «Лента.Ру», «BBC News»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

624