На вулиці літо, до Нового року ще шість з половиною місяців, а у Києві вже вирішують, якою має бути головна ялинка країни, яка традиційно встановлюється на Майдані Незалежності напередодні католицького Різдва і свята Святого Миколая.

На новий 2012 рік у Києві поставили настільки «вдале» новорічне дерево, що воно досі є об'єктом уваги дотепників і карикатуристів. Можливо, навчені гірким досвідом столичні власті вирішили згадати стару приказку і почати готувати сани, а точніше ялинку, влітку. Уже зараз проводиться конкурс на кращу зелену красуню.

ForUm побачив, якою вона може бути цього року.

Варто нагадати, що багато років поспіль у Києві встановлювали «живу» ялинку: на величезний металевий каркас кріпили ялинкові лапи. Тільки наприкінці 2011 року вперше на Майдані звели штучну ялинку висотою 40 метрів та вартістю 2 млн грн.

Головна ялинка країни викликала шквал критики. З чим її тільки не порівнювали: і з дитячою пірамідкою, і з ковпаком клоуна, і з паркувальною фішкою, і навіть з жезлом даішника. Навчені досвідом чиновники вже зараз вибирають для Києва найкращу модель майбутньої господині Майдану. Для цього була організована спеціальна конкурсна комісія «з визначення кращої пропозиції зовнішнього вигляду» Міс Ялинка-2013. І вже 14 червня три фірми подали свої проекти. Їхні представники продемонстрували макети трикутних конусів різного оформлення.

 
 
 
Вартість представлених проектів коливається від 1,5 до 2 мільйонів гривень. Ці варіанти ще не остаточні і будуть доопрацьовуватися.
 
 

Київська міськрада поставила умову: новорічне дерево повинне бути висотою 35-38 метрів. Вище не можна, оскільки тоді ялинка просто не впишеться в архітектуру Майдану.

 
Вага конструкції також важлива: під площею метро і торгово-розважальний центр.

Третя умова: ялинка повинна бути красивою і вдень і вночі, відповідно, від учасників конкурсу вимагають по два проекти ялинки (у денному та вечірньому вбранні).

Проекти прийматимуться не тільки від уже заявлених фірм. «Піонерам» вказали на проблемні моменти їхніх проектів і дали місяць «на доопрацювання дизайну і конструкції».

Резонно виникає питання: чому весь світ милувався нашої карпатською ялинкою, яку напередодні Нового року наша країна подарувала Ватикану і яка прикрасила собою площу Святого Петра, а у нас знову «винаходять» пластиковий велосипед? Виявляється, так хочуть кияни, принаймні, так говорить київський чиновник, заступник голови КМДА Леонід Новохатько. Він заявив, що 61% киян – за штучне дерево, при цьому 75% киян торішній варіант ялинки у вигляді конуса не підтримують.

«Вони хочуть бачити дерево у традиційному зовнішньому вираженні, з гілками», - розповів чиновник.

Остаточний варіант проекту новорічної ялинки-2013 кияни побачать у серпні. А поки є час для роздумів, нових ідей і вибору.

А от куди подіти торішню «красуню», у мерії вже придумали. Виявляється, її не викинуть, а подарують одному із районів Лівого берега або Печерську.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1873