Архітектура Гостинного двору, розташованого на Контрактовій площі в Києві, після реконструкції буде збережена. Крім цього, йому повернуть його первісну функцію - він стане торговим домом. Про це повідомив головний архітектор проекту реконструкції Андрій Миргородський під час прес-конференції в ІА «УНІАН».

За його словами, Гостинний двір накриють скляним дахом, щоб зберегти приміщення від впливу вологи, зроблять його зовнішнє освітлення. Всередині будівлі планується розмістити зону відпочинку із закладами громадського харчування, магазинами. А у фойє Гостинного двору проходитимуть виставки та інші культурні заходи для киян і гостей міста.

На думку Андрія Миргородського, реконструкція споруди - це чи не єдина можливість зберегти Гостинний двір від остаточного руйнування, адже за висновком експертів його приміщення давно потребує відновлення. Зокрема, будинок знищується через постійні вібрації від курсування поїздів метрополітену, над яким побудований Гостинний двір. Також необхідно здійснити реконструкцію системи опалення, зміцнити фундамент.

Заступник голови КМДА Михайло Кучук підкреслив, що приміщення Гостинного двору перебуває у власності Фонду держмайна України і знаходиться в оренді ЗАТ «Укрреставрація». 26 квітня Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою зазначеним акціонерним товариством на Контрактовій площі, 4 для реконструкції будівлі. Необхідно підкреслити, що відтепер орендар платитиме за користування земельною ділянкою, на якій знаходиться Гостинний двір, чого раніше не проводилося.

Нагадаємо, Контрактова площа на початку 19 століття була головним адміністративним і торговим центром Києва. У 1809 році за проектом Л. Руска на площі замість старого торгового двору був побудований Гостинний двір у стилі неокласицизму. За проектом будівля повинна бути двоповерховою, однак пожежа 1811 року і війна у 1812 році змінили плани будівельників і міської влади. Тому над зведеним першим поверхом спорудили дах. Будівля була оточена арочними галереями, а фасад витриманий у жовто-білих тонах.

Південний і північний фасади досягали 100 метрів у довжину, а східний і західний - 60 м. По периметру розташовувалися магазини.

У 1828 році Гостинний двір частково довелося перебудовувати після пожежі за проектом архітектора Меленського.

У повоєнний час у Гостинному дворі, після того, як його привели до ладу, запрацював Гастрономторг, Культторг, галантерейторги, кравецькі майстерні, контори будівельно-монтажних управлінь, централізовані склади тощо.

У 1980-1982 роках за рішенням київського міськвиконкому була зроблена чергова реконструкція. У результаті, був надбудований другий поверх, і будівля придбала свій нинішній вигляд.

Сьогодні в Гостинному дворі розташовані магазини, об'єкти громадського харчування, бари, а також Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. В. Заболотного.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196