Один із психіатрів, які обстежили «норвезького стрілка» Андерса Брейвіка, обвинуваченого в убивстві 77 осіб, порівняв його з героєм художнього фільму «Мовчання ягнят», серійним вбивцею і людожером Ганнібалом Лектером, повідомляє агентство Франс Пресс.

Експерт-психіатр Ейрік Йоханнесен провів у бесідах з Брейвіком у цілому майже 26 годин, а напередодні давав свідчення у суді як свідок захисту. «Зустріч з Брейвіком була майже як зустріч з Ганнібалом (Лектером)», - сказав Йоханнесен, передає РІА «Новости».

На думку лікаря, Брейвік є абсолютно осудною людиною, яка повністю усвідомлює свої дії. «У світлі його ідеології я не думаю, що його можна лікувати за допомогою терапії або медикаментів. Він створив образ, щоб переконати інших праворадикальних екстремістів і фашистів послідувати своєму прикладу, образ, який не відповідає тому, хто він є насправді. Але психічних відхилень у цьому немає», - цитує агентство свідчення психіатра.

Нагадаємо, процес у справі Брейвіка проходить в окружному суді столиці Норвегії з 16 квітня. Брейвік звинувачується у тому, що 22 липня 2011 року організувати вибух в урядовому кварталі Осло, внаслідок якого загинули вісім осіб, та у стрілянині у молодіжному таборі робочої партії Норвегії на острові Утейя, де було вбито 69 осіб. Відразу ж після перших допитів Брейвік зізнався у скоєнні терактів, проте винним себе не вважає. Вердикт суду має бути винесений до кінця липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285