Україна зацікавлена ​​ у залученні кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з делегацією ЄБРР, яка відбулася у Києві, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Ми хотіли б укласти угоду про модернізацію і реконструкцію нашого газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, насамперед, тієї його частини, яка виходить на Польщу», - сказав глава уряду.

Він зазначив, що уряд багато уваги приділяє питанням енергозбереження, енергоефективності та пошуку альтернативних джерел енергоносіїв.

Як нагадав Азаров, Польща домовилася про кредитування Катаром будівництва LNG-терміналу на території республіки. У наступному році почнеться його будівництво, і через два роки Польща зможе отримувати від 5 до 10 мільярдів кубометрів катарського скрапленого газу. «Через два роки Польща зможе отримувати від 5 до 10 мільярдів кубометрів скрапленого газу. В принципі, їм стільки не потрібно, і ми могли б частину цього газу забрати для власних потреб. Ми про це говорили і з поляками, і з керівництвом Катару», - зазначив прем'єр.

Він підкреслив, що Україна зараз купує російський газ за найвищими у Європі цінами. А значить, для нас надзвичайно важливий пошук альтернативних джерел постачання вуглеводнів, а також реалізація енергозберігаючих проектів і скорочення споживання газу. Зокрема, Україна вже перевела частину своїх ТЕЦ з газу на вугілля. Завдяки цим заходам у поточному році вдалося скоротити споживання російського газу на 12 мільярдів кубометрів.

За словами Азарова, Україна також розглядає можливість закупівлі газу у Німеччині. «Ми зацікавлені в альтернативних постачаннях газу із Німеччини. Уявляєте, який парадокс: нам у Німеччині дешевше закуповувати газ, ніж в Росії», - зазначив прем'єр.

Глава уряду поінформував, що Україна завершила переговори про отримання кредиту для будівництва на своїй території LNG-терміналу і має намір за два роки його побудувати. У свою чергу, перший віце-президент ЄБРР Варел Фріман зазначив, що модернізація газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород є досить перспективною у зв'язку з планами будівництва у Польщі терміналу для прийняття скрапленого газу. «Україні потрібна велика гнучкість в експлуатації цього трубопроводу, і співпраця з Польщею була б дуже цікавою, оскільки у Польщі є плани щодо будівництва LNG-терміналу. Цей проект є надзвичайно важливим аспектом енергозбереження та енергоефективності», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308