Для Києва і киян буде важливо навіть не стільки саме створення муніципальної міліції, скільки те, кому вона буде підпорядковуватися, вважає голова Всеукраїнської громадської організації «Правозахисна організація «Спільна мета» Руслан Бортник.

«Я підтримую ідею створення муніципальної міліції, однак є кілька питань, без вирішення яких буде складно домогтися необхідної ефективності цієї структури. Наприклад, хто буде фінансувати муніципальну міліцію, кому вона буде підкорятися? Якщо муніципальна міліція підпорядковуватиметься громаді міста, то які важелі контролю будуть у громади? Адже головна проблема у тому, що в Україні поки немає закону про муніципальну міліцію, законодавчого поля, у рамках якого вона могла б діяти, не існує», - зазначив Руслан Бортник.

Також, на його думку, визначальним для майбутнього муніципальної міліції може стати те, кого кияни оберуть її першим керівником. «Сьогодні, на жаль, на виборах часто перемагають «грошові мішки», які оперують не ідеями чи чесним ім'ям, а тугими гаманцями. Якщо подібне станеться і з виборами першого керівника муніципальної міліції, сама ідея, загалом-то хороша, може бути дискредитована», - зазначив Руслан Бортник, додавши, що, на його думку, повною мірою реалізувати дану ініціативу можна тільки з розвиненим громадянським суспільством .

«У нас же рівень громадянського суспільства дуже низький, якщо порівнювати із Заходом. Для розвитку громадянського суспільства владі необхідно налагодити ефективний діалог з громадськими організаціями та громадськими ініціативами, діяти в інтересах киян і міста», - сказав Руслан Бортник, додавши, що такі дії влади будуть сприяти реалізації різних передових ідей.

Нагадаємо, що одним із питань, винесених на перший київський референдум, ініційований головою КМДА Олександром Поповим, є питання «Чи схвалюєте Ви створення у Києві підпорядкованої міській громаді муніципальної міліції, яка повинна забезпечувати порядок у місті і безпеку жителів?»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234