Зелений тариф поступово і вже в найближчій перспективі стане конкурентоспроможним порівняно з тарифами традиційної енергетики. Про це під час прес-конференції заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич.

«Ми законом передбачили поступове зниження тарифу. І в міру розвитку цієї галузі, очевидно, що це підлягатиме коректуванням... Завдання стоїть таким чином, щоб тариф на поновлювані види енергії до кінця дії зеленого тарифу був конкурентоспроможний з тарифом традиційної енергетики», - заявив Пашкевич.

Як зазначають аналітики ринку, виробництво електроенергії з поновлюваних джерел дешевшає з кожним роком. І вже з 2011р. вона конкурує за ціною з традиційною. У звіті за минулий рік Комісії по комунальних послугах Каліфорнії (США) зазначено, що штат підписав контракт на 2012 рік на поставку електрики з власниками сонячної електростанції потужністю в 500 МВт за ціною нижче, ніж з газовиками.

З дослідження Bloomberg new Energy Finance за 2012 випливає, що вже у 2016 році берегові вітряки всюди в Європі дадуть струм дешевше, ніж газові турбіни змішаного циклу. У Китаї і США Фотовольтаїка досягне паритету з традиційною енергетикою у найближчі кілька років. США досягнуть мережевого паритету, як очікується, вже у 2014 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

741