Залучення громадян і громадських організацій до щоденного контролю за діями чиновників - важлива складова системної боротьби з корупцією. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, коментуючи ініціативу створення в Івано-Франківській області громадського антикорупційного комітету, повідомили ForUm'у в прес-службі РНБО.

Клюєв зазначив, що корупція в будь-яких її проявах і масштабах несе загрозу національній безпеці. Те, що в питанні протидії корупційним явищам держава заручається підтримкою громадян, зазначив секретар РНБО, є свідченням її відкритих і прозорих намірів здолати цю «суспільну хворобу».

«Ініціатори створення такого комітету в Івано-Франківській області прагнуть створити громадський контролюючий орган, здатний стати арбітром у відносинах між громадянами, бізнесом та правоохоронними органами. У нього під контролем повинні бути всі без винятку органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, медичні та навчальні закладів», - сказав Клюєв. Він зазначив, що, приміром, нормальною світовою практикою є передача громадським організаціям частини повноважень контролюючих органів.

Секретар Ради національної безпеки і оборони також заявив, що подолати корупцію можна тільки змінивши ставлення до неї всього суспільства, адже чиновники є його невід'ємною частиною. Андрій Клюєв зазначив, що кожен - чи то пересічний громадянин чи посадова особа - повинен нести відповідальність за свої неправочинні дії. «Громадський контроль за діями чиновників зробить більш ефективним процес очищення влади і поверне довіру громадян. Саме так, поступово долаючи взаємну недовіру і не залишаючи простір для зловживань, ми зможемо перемогти корупцію», - зазначив Клюєв. Він заявив, що обласний громадський комітет може розраховувати на підтримку і плідну співпрацю з Національним антикорупційним комітетом.

На думку секретаря РНБО, ініціатива Івано-Франківської області повинна стати хорошим прикладом для інших регіонів країни.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4890