Недостатній темп закачування газу в українські сховища ставить під загрозу стабільне забезпечення газом Європи наступної зими, заявив журналістам голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

«Сьогодні нас дуже турбує недостатній темп закачування «Нафтогазом України» газу в підземні сховища для проходження Україною зими 2013 року і виконання зобов'язань транспортувати в повному обсязі російський газ через територію України відповідно до заявок європейських споживачів взимку», - сказав Міллер.

«Ми бачимо в даний час, що українська сторона не володіє необхідними обіговими коштами для купівлі необхідних обсягів газу для закачування. І це зараз є головною проблемою. Тому в першу чергу на порядку денному переговорів щодо газової співпраці стоїть питання про те, де Україна візьме необхідні кошти для цього, а не перегляд умов контрактів», - зазначив глава «Газпрому», передає РІА «Новости».

«Якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПГС, мабуть це призведе до того, що Україна відбиратиме несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах. Що може серйозним чином позначитися на постачанні російського газу до Європи», - додав він.

Міллер вважає, що технологічна особливість української ГТС, якій потрібен великий обсяг газових запасів для переміщення транзитних обсягів взимку - це проблема НАК «Нафтогаз України», за послуги якої «Газпром» платить гроші в суворій відповідності з транзитним контрактом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4877