Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у прямому ефірі телеканалу «Рада» у п'ятницю наголосив на відсутності будь-яких порушень законодавства та процедурних норм при обранні Валерії Лутковської на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як повідомляє прес-служба парламенту, разом з тим, він зазначив, що обрання уповноваженого «стало темою для політичних маніпуляцій і спекуляцій», оскільки представники опозиції заявляють про нібито порушення під час виборів на цю посаду.

«Ніяких заперечень щодо легітимності проведення цієї процедури не було. Я заявляю і наполягаю, що жодних порушень законодавства і регламенту під час проведення виборів не було, - заявив Литвин. - Заднім числом вносити в суспільство сум'яття твердженнями про нелегітимність - це цинізм, який не має меж, помножений на невігластво окремих моїх колег».

Зараз, сказав керівник парламенту, склалося «двовладдя»: новий уповноважений обраний, але не приведений до присяги, а згідно із законодавством, до приведення до присяги новообраного уповноваженого зберігає свої повноваження чинний.

«Рано чи пізно з втратами для країни і для суспільного сприйняття це рішення буде прийнято. Мені не подобається те, що сьогодні цю посаду, його представника втягують в політику», - зазначив Литвин.

«Ці люди повз їхньої волі стають політиками, а вони повинні бути уповноваженими з прав людини і бути на відстані від політики», - підкреслив він.

Як повідомляв ForUm, 24 квітня Верховна Рада обрала нового омбудсмана - урядового уповноваженого в ЄСПЛ Лутковську. Вона вступить на посаду після прийняття присяги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511