Кабмін буде впроваджувати європейські підходи до ціноутворення на ліки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час позачергового засідання Кабінету Міністрів.

За його словами, максимальна оптова надбавка на лікарські препарати в рамках реалізації пілотного проекту з впровадження референтних цін повинна становити 10%, роздрібна - 25%.

«Міністерство охорони здоров'я спільно з Мінекономрозвитку визначать і оприлюднять граничний рівень оптово-відпускних цін на препарати для лікування гіпертонії. Це стосується 11 млн хворих в Україні. Ціни визначаються шляхом моніторингу та порівняння з цінами в таких країнах, як Болгарія, Польща, Словаччина, Чехія», - зазначив прем'єр.

Він пояснив, що така необхідність виникла, тому що деякі ліки в Україні набагато дорожчі, ніж у Європі. «Так, середня вартість «бісопрололу» на місяць лікування для наших громадян - 60 грн., а в Європі - еквівалент 30 грн. Для нас надзвичайно важлива доступність ліків для людей», - підкреслив глава уряду і додав, що наступним кроком буде введення часткового відшкодування вартості ліків соціально незахищеним категоріям громадян.

«Ми вже зустріли опір фармкомпаній, які не хочуть відмовлятися від надприбутків. Тому МОЗ разом з главами обладміністрацій зобов'язане забезпечити контроль наявності в аптеках лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту, - продовжив Азаров. - Уряд створить 2-місячний резерв таких ліків, щоб виключити штучний дефіцит на етапі запуску пілотного проекту».

Він підкреслив, що треба також не допустити черг за рецептами, а термін дії рецепта зробити тривалим, щоб при купівлі ліків людям не довелося ходити за ним заново.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що 2012 рік стане переломним у боротьбі з неякісними ліками.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410