В Україні зберігається профіцит фінансового рахунку. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час інформаційної зустрічі журналістів з фахівцями Національного банку на тему «Платіжний баланс: актуальні питання» повідомив начальник Управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу Департаменту платіжного балансу НБУ Сергій Ніколайчук.

Експерт НБУ продемонстрував журналістам графіки, на яких видно, що профіцит фінансового рахунку у 2011 році склав 6,6 млрд дол, а в першому кварталі 2012 року - 640 млн дол.

Згідно з даними Нацбанку, високим залишається і показник притоку прямих іноземних інвестицій. У першому кварталі 2012 року - 1,4 млрд дол., що на 64% більше ніж у першому кварталі 2011 року, у березні 2012 року - 508 млн дол.

Крім того, в НБУ повідомили, що у березні чистий приплив капіталу по фінансовому рахунку склав 688 млн дол.

Цей показник залишається одним з найвищих в регіоні, вище ніж у Болгарії, Угорщині, Росії, Чехії, Словаччині, Польщі, Молдові, Литві, Туреччині та Естонії.

Сальдо по кредитах і облігаціях у березні цього року було негативним, на рівні 132 млн дол. Реальний сектор продовжує активно залучати зовнішні ресурси (чистий приплив - 389 млн дол.), а банки скорочують свою зовнішню заборгованість (на 476 млн дол.)

У НБУ також зазначили, що грошові перекази залишаються досить стабільним джерелом надходження валюти в Україну. У 2011 році їх було 7 млрд дол., тобто 4,2% від ВВП. У першому кварталі 2012 року - 1,6 млрд дол., що на 9% більше ніж за той же період минулого року.

Переважно люди перераховують гроші з-за кордону в Україну офіційними каналами: 46% через коррахунки банків, 40 - через міжнародні платіжні системи, 14 - через знайомих, водіїв і т.д.

Також у НБУ наголосили, що триває скорочення приросту готівкової валюти поза банками. За перший квартал 2012 року він склав лише 2 млрд дол., у березні скоротився до 623 млн дол.

У березні 2012 року обсяг резервних активів зріс до 31,1 млрд дол., що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,4 місяця.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

437