Спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко стурбована зволіканням з ратифікацією Україною угоди про ЗВТ у рамках СНД. Про це повідомляє прес-служба Ради Федерації.

«Тільки у Білорусі зараз йде процес реальної підготовки до ратифікації угоди. Україна пригальмувала, хоча була домовленість про синхронізацію ратифікацій. Інші держави теж поки притримують. Це насторожує», - сказала Матвієнко.

Вона підкреслила, що треба зрозуміти причини і визначити заходи, щоб ця угода була ратифікована у повному обсязі.

За словами спікера, міжнародний комітет Ради Федерації моніторить хід виконання внутрішньодержавних процедур щодо ратифікації цієї угоди.

Матвієнко з жалем констатувала, що тільки Росія у повному обсязі виконала всі внутрішньодержавні процедури і ратифікувала цю угоду.

«Завдання, звичайно ж, виконавчих органів СНД і Міжпарламентської асамблеї СНД займатися цим питанням з тим, щоб все-таки розібратися у причинах гальмування ратифікації цієї угоди і сприяти у прискоренні цих процедур. Думаю, потрібно не просто спостерігати і констатувати, а треба предметно цим займатися», - сказала вона.

Нагадаємо, 18 жовтня 2011 р. у Санкт-Петербурзі (Росія) прем'єр-міністри країн-членів СНД підписали угоду про створення зони вільної торгівлі. Договір про ЗВТ підписали Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Разом з тим, було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

Договір має набути чинності через 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання його сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для його набуття чинності.

Однак зараз у Києва з'явилися зауваження до угоди про зону вільної торгівлі у рамках СНД, які полягають у нерівності умов, що стосуються введення торгових обмежень країнами Митного союзу та іншими членами Співдружності.

Верховна Рада досі не ратифікувала цю угоду.

2 квітня президент Росії Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію договору про ЗВТ у рамках СНД.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

379