25 квітня в нью-йоркській галереї Alexandre Gertsman Contemporary Art Gallery на Бродвеї розпочався показ картин сучасної української художниці Галини Москвітіної.Виставка продовжила світове турне серії світангів «Кодекс світла», яке з успіхом пройшло в Тель-Авіві, Мілані, Києві та Лондоні.

Кожен раз художниця творчо підходячи до своїх заходів, пропонує публіці щось нове.На поточній виставці представлено 25 робіт, одна частина яких входила до складу екпозіціі світового турне, а інша - демонструється вперше.Окрім нових картин було презентовано альбом репродукцій полотен, котрий було видано спеціально до дня відкриття персональної експозиції художниці у Нью-Йорку.Урочисте відкриття виставки проводив приватний фонд «Arcane Art», що є організатором турне, оскільки сама Москвітіна на заході, як завжди, була відсутня.Традиційно вона уникає публічності і спілкується з глядачем за допомогою своїх картин.


За словами гостей виставки «Кодекс світла», серед яких був і Консул України в Нью-Йорку Богдан Мовчан , картини виділяються на тлі сучасного мистецтва тим, що викликають моментальний емоційний відгук в душі глядача.»Неможливо відірвати погляд від картин.Здається, що вони дійсно випромінюють світло, яке, обгортаючи тіло і розум, проникає до сутністі твого «я», безпосередньо до душі.Хочеться радіти і сумувати одночасно, ні про що не думаючи.Це якийсь магнетизм, політ душі, який триває вічно», - ділиться враженнями відвідувач виставки.

«Ви показуєте дещо нове Америці», сказав відомий західний арт-журналіст Девід Маселло.

Як відомо, Галина Москвітіна - єдиний художник, який працює у стилі «латернативний реалізм». Цей стиль охоплює поняття душі, духу та їх розвитку.Її картини називаються «світанги» або «лайтанги» - від латинського «світло» і «якір», що означає «якір світла на землі».На сьогоднішній день творчість Москвітіної стрімко стає модною і популярною в арт-колах України та Європи. Багато її полотен знаходиться в приватних фондах і колекціях. Дві роботи було продано на торгах відомих англійських аукціонних будинків Bonhams і MacDougall's.

Як повідомили представники фонду «Arcane Art», виставка в Нью-Йорку триватиме до 7 травня.

Довідка про Галину Москвітіну

Галина Москвітіна - фундатор стилю «латернативний реалізм».Цей стиль заснований на особливому сприйнятті художником світла, використанні в живопису концептуальних образів, безпосередньо пов'язаних з поняттями «світло, світність, світоносність».Картини, створені в рамках даного стилю, іменуються «світанги».Вони являються вираженням духовних дослідів, відображених в мальовничій формі і продиктованих найтонкішим порухом душі, виразом простору світла в об'єктивному світі.

Отримавши свого часу популярність як художник-графік та ілюстратор, вона зникла з арт-сцени, багато років провівши на Сході, де вона вивчала древні таємниці самовдосконалення.Її недавнє повернення в мистецтво відбулося в новій якості: художниця виконала складну роботу із синтезу духовних знань Сходу і Заходу та адаптації їх до західного розуму.

Деякі експерти вважають Москвитіну «гостею з майбутнього», що заглянула наперед, у світле завтра людства.Сама художниця характеризує своє мистецтво так: «Біда в тому, що вкрай мало, недостатньо носіїв свідомості любові та радості.Сучасне мистецтво - часто є мистецтвом епатажу.Моє мистецтво - мистецтво знаходження внутрішнього світла.Насправді гарними є всі стилі мистецтва, адже життя прекрасне в розмаїтті.Я вважаю, що мистецтво не має бути відірваним від людської віри, надії і любові.Справжнє мистецтво має дарувати крила серця і підносити душу - інакше, навіщо воно людям».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

538