В Україні спільно з польською стороною розглядають трагічну акцію «Віслу» як частину депортаційних акцій тоталітарного режиму 40-50 років XX століття. Про це йдеться у зверненні Президента України Віктора Януковича у зв'язку з 65-ми роковинами акції, повідомляє прес-служба Глави держави.

«З отриманням Україною незалежності розпочався болючий і складний процес взаєморозуміння і примирення між поляками і українцями. В Україні та Польщі роблять все для того, щоб ці непрості сторінки нашої історії не стали перешкодою для відносин у майбутньому», - наголошується у зверненні.

Важливо зазначити, що акція «Вісла» не замовчувалася. Уже у 1990 році Сенат Республіки Польща засудив цю операцію.

«Ми всі знаємо, яку значну роль у цьому процесі зіграла спільна заява президентів України та Республіки Польща у 1997 році, яка справила великий вплив на порозуміння і єднання між нашими народами. У 2003 році був прийнятий спільний документ про історичне примирення. І те, що сьогодні ми з вами разом з представниками польської влади згадуємо цю трагедію, є свідченням того, що ми на правильному шляху», - сказав Президент.

Янукович зазначив, що акція «Вісла» стала великою особистою бідою для кожної людини, яка була змушена покинути рідний дім, і закликав пам'ятати про це.

«Але також ми повинні йти вперед, дивитися у майбутнє і бути впевненими, що подібне ніколи не повториться», - сказав він.

Глава держави зазначив, що у ці дні він думками і турботами разом з усіма, хто пам'ятає цю трагічну сторінку нашої історії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

380