26 березня – День Внутрішніх військ України. Цього року їм виповнюється двадцять років. Про бойові завдання, службу та побут солдатів і офіцерів, про перспективи розвитку Внутрішніх військ і багато іншого в ексклюзивному інтерв'ю ForUm'у розповів командувач Внутрішніх військ МВС України, генерал-лейтенант Сергій Яровий.

- Сергію Анатолійовичу, перш за все хочу Вас запитати про завдання Внутрішніх військ (ВВ). Відомо, що міліція бореться з внутрішніми загрозами, армія існує для протидії можливої ​​зовнішньої агресії. А чим займаються Ваші підлеглі?

- Ми займаємося охороною та обороною особливо важливих об'єктів у системі МВС і військових об'єктів забезпечення. Крім того, здійснюємо охорону підсудних під час судових процесів, Конвоюючи заарештованих і засуджених, беремо участь у ліквідації надзвичайних ситуацій. Також серед наших завдань – охорона закордонних дипломатичних представництв.

Внутрішні війська займаються і міліцейською роботою – охороною громадського порядку. Свого часу ми працювали на ліквідації наслідків повені у західних областях. Наша перевага – мобільність. Підрозділи ВВ можуть у найкоротші терміни перебазуватися у регіон, який потребує допомоги. Також ми беремо участь у пошуку людей, особливо дітей.

Як бачите, наші функції досить різноманітні. Завдання передбачені, насамперед, законом «Про Внутрішні війська». Знову ж, ВВ – це не винахід України. Аналогічні структури існують і у Європі. У Франції – жандармерія, в Італії – карабінери. Національна гвардія є в Іспанії, Португалії, Румунії, Туреччині, Китаї, Росії, Білорусі та Казахстані.

- Скажіть, а як часто ВВ виконують саме міліцейські функції?

- Неправильно говорити «як часто». Ми робимо тільки те, чого вимагає закон. Особовий склад 5 днів на тиждень виконує завдання з охорони громадського порядку. Також жоден масовий захід не проходить без участі наших бійців.

До речі, на час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012 на забезпечення громадського порядку ми виділяємо більше 5000 військовослужбовців.

- Сьогодні вся країна готується до Євро-2012, а Ви говорили, що ВВ будуть забезпечувати порядок під час футбольного чемпіонату. Як готуєтеся до нього?

- Євро-2012 висвітило всі проблеми. Так що підготовка до цієї події пішла нам на користь.

Це і знання особовим складом англійської мови, і участь жінок у патрулях, і у цілому європейський досвід правоохоронної роботи під час масових заходів. Але необхідно пам'ятати, що після Євро-2012 життя не закінчується, і завдання, поставлені нашим військам, потрібно вирішувати далі.

Днями ми були у Великобританії, вивчали досвід англійських колег. Є чому повчитися, скажу я вам. Англійські фанати – ще ті фанати. Підхід англійських правоохоронців у роботі дещо інший, ніж у нас. Але головне: у них однакове ставлення до всіх без винятку – не важливо, бомж це чи високий чиновник. Для поліцейського це, перш за все, людина. Цей досвід потрібно переймати.

- У нашій країні ще з радянських часів існує якийсь пієтет перед іноземцями. І ось змоделюємо ситуацію: нетверезі фанати-іноземці хуліганять. Чи не побояться бійці приборкати не в міру завзятого уболівальника-чужинця?

- Ні, що ви! Все буде згідно з законом. Цього року ми виграли європейський проект «Твіннінг» щодо адаптації нашого законодавства до європейських правових норм. Крім того, до нас уже три роки приїжджають інструктори французької жандармерії і проводять тренінги для особового складу.

Все це робиться у тому числі і для того, щоб змінити радянську психологію ставлення до іноземців. Іноземець – така ж людина, як і всі, і так же повинен поважати закон.

Хочу зазначити, що психологію змінити не так легко, але ми розуміємо, що мислити треба інакше.

- Іноземці не розуміють по-українськи. Як ідуть справи з вивченням англійської у Внутрішніх військах?

- Сьогодні вже близько тисячі чоловік особового складу оволоділи англійською на середньому рівні. І ми продовжуємо навчання особового складу.

Для мене це питання важливе. Тут не повинно бути кампанійщини, як було раніше, у радянську епоху: є установка партії всім вивчити англійську мову за один місяць – і всі побігли вчити.

Ми розглядаємо мовне питання як елемент підвищення загального рівня професіоналізму. Також розробляємо кваліфікаційні рівні для контрактників, офіцерів, старших офіцерів. Призначення на посади буде залежати від того, як той чи інший претендент опанував кваліфікаційним рівнем, у тому числі й іноземною мовою.

- І останнє футбольне запитання. Відомо, що на стадіоні не повинно бути людей у погонах. Це – вимога УЄФА. Уже відомі місця дислокації бійців ВВ?

- Вони будуть перебувати в усіх місцях проведення масових заходів. Де конкретно – ще будуть вирішувати оперативні начальники на місцях масових заходів.

- Ваших колег в армії чекає чергове скорочення. Кажуть, військові підуть до вас. ВВ готові прийняти їх на службу?

- Я знаю про цю ситуацію в армії. Звичайно, якщо до нас прийдуть фахівці з відповідною підготовкою, то ми зможемо їх прийняти. Особливо це стосується фахівців вузької спеціалізації.

- А ВВ не загрожує скорочення?

- Я не думаю, що скорочення торкнеться Внутрішніх військ. За останні двадцять років нас уже скоротили майже на 14 000 чоловік. Крім того, у нас багато роботи, яку, зауважу, виконують не тільки кадрові військовослужбовці, але і солдати строкової служби.

- До речі, про строкову службу. Як ідуть справи з переходом на контракт?

- Перехід на контракт – це веління часу. Зараз ми відпрацьовуємо його концепцію. Але! Потрібно враховувати той факт, що солдат-строковик постійно перебуває на службі, а контрактник – ні. І 100-процентна комплектація ВВ контрактниками тягне за собою необхідність збільшувати чисельність особового складу. Необхідно внести зміни у законодавство. Але і це не головне. Строкова служба нам потрібна як база для комплектації контрактників. Щоб ми не брали непідготовлених людей, а вибирали із спеціалістів. Потрібно дати можливість цим людям у майбутньому закінчити вищі навчальні заклади МВС і таким чином збільшити кадровий потенціал правоохоронної системи.

Зараз чисельність особового складу – оптимальна. На сьогоднішній день це більше 33 тисяч чоловік.

Думаю, ми повинні залишити змішану комплектацію: і контрактники, і солдати строкової служби.

- Строковиків та контрактників має бути 50 на 50?

- Зараз ми розробляємо концепцію, згідно з якою до 2015 року більшість військовослужбовців, солдатів Внутрішніх військ, становитимуть контрактники. Строковиків залишиться близько 15%. Зараз їх 34% від усієї чисельності особового складу.

Так що від солдатів строкової служби повністю відмовлятися не плануємо. Не варто також забувати, що, призиваючи юнаків на строкову службу, ми виконуємо і соціальну функцію.

- Яку соціальну функцію?

- Служба дисциплінує. Дає можливість перетворити відчайдушну молодь на відповідальних людей. Ось дивіться. Кого призивають на строкову службу? Переважно зовсім юних випускників шкіл. Тут вони стають не тільки солдатами, але і правоохоронцями.

Крім того, зараз ми працюємо над питанням, як мотивувати молодих людей, які пройшли у нас строкову службу, надалі залишатися у лавах ВВ на контракті. Зокрема, з міністром внутрішніх справ розробляємо механізми, які дозволять нашим бійцям вступати до вищих навчальних закладів МВС (щоб солдат у нас мав перспективу стати офіцером МВС). Іншими словами, ми ставимо перед собою мету напрацювати ланцюжок: солдат-контрактник-курсант-офіцер міліції.

- Коли цей ланцюжок запрацює?

- Поки складно назвати точні дати. У нинішньому червні ми тільки починаємо цей експеримент. Подивимося, як все піде. Можливо, потрібно буде доопрацьовувати механізми. Тільки після апробації можна буде відповісти на ваше запитання.

- Те, що бійці Внутрішніх військ даром хліб не їдять, Ви нас переконали. А чи впевнена у цьому держава? Як ідуть справи з грошовим забезпеченням, житлом, соцгарантіями особового складу?

- Проблема існує, і вона дуже болюча. Я кажу про грошове утримання і про забезпечення житлом. Питання вивчався на рівні Президента і прем'єр-міністра України, у них є розуміння проблеми. Відразу її вирішити неможливо.

Думаю, буде затверджена програма, яка передбачає поступове збільшення грошового забезпечення до 2015 року. Адже за один раз підвищити зарплати неможливо, а поступово, потроху – цілком. І тоді з'явиться перспектива. А що стосується житла, то у цьому році ми плануємо завершити будівництво швидкомонтованих будинків біля села Нові Петрівці під Києвом: двох гуртожитків-малосімейок і одного будинку з двокімнатними квартирами. Там житимуть молоді офіцери з сім'ями і контрактники.

- В армії соціальна невлаштованість і низькі зарплати призводять до плинності кадрів, особливо серед контрактників. Яка у вас ситуація?

- Проблема така є. Але вона притаманна, як ви помітили, не тільки нам. Якщо говорити тільки про контрактників, то є кілька причин «текучки» кадрів. Свого часу був задекларований перехід на контракт, начебто почали щось робити, виділили якісь гроші, але серйозна підготовка не проводилася. Це і призвело до ситуації: людина приходить на контракт, послужить рік-півтора і... йде. До речі, так нерідко буває і з офіцерами, переважно молодими.

Щоб уникнути подібних явищ, потрібно дати і контрактникам і офіцерам реальну перспективу. Якщо людина буде знати, що років через п'ять вона точно отримає житло, повірте, вона не піде на «громадянку». А якщо військовослужбовець більше, ніж на кімнату у «комуналці», розраховувати не може, то як його втримаєш?

Потрібно змінювати і психологію керівництва. Не можна закликати людину на контракт на п'ятирічний термін і забути про нього. Нічого доброго з такого підходу не виходить. Свого часу ми через це проходили: набрав командир частини 200-300 контрактників, і що? А ті, побачивши, що нікому не потрібні, звільнилися. Знову набрали. Така плинність була!.. Необхідно це міняти. Потрібно готувати кадри держави, кадри МВС, а не приватної охорони.

- А скільки зараз отримують солдати-контрактники і молодші офіцери?

- Контрактники – близько 1400-1600 грн, а офіцери – 2200-2400. Зрозуміло, що це дуже-дуже мало, а у порівнянні з європейськими колегами – взагалі незрівнянно.

- Дійсно, сума скромна. У великих містах на неї навіть не виживеш. Правда, для багатьох містечок, селищ і сіл – це не такі вже маленькі гроші. Чи реально передбачити якісь доплати для тих військовослужбовців, які несуть службу у великих, дорогих містах?

- Так, це питання актуальне. У великих містах – Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку – ми плануємо впровадити диференціацію. Це зробити не так просто. І справа не тільки у фінансуванні, а й у законодавчих перешкодах.

- Сергію Анатолійовичу, а ще гендерне питання. Чи служать у Внутрішніх військах жінки, на яких посадах? І чи правда, що сьогодні дівчат не приймають у міліцейські вузи? Пам'ятається, близько року тому була така ініціатива попереднього керівництва МВС.

- Так, дійсно, була задумка дівчат у наші вузи не приймати. Але від неї відмовилися. І зараз дівчата до нас на навчання вступають. Правда, одного бажання дівчат ділити тяготи служби нарівні з колегами-чоловіками мало. Нам ще необхідно забезпечити побут – нормальні умови у гуртожитках. Над вирішенням цього питання нам ще треба працювати. Але якщо є бажання служити незалежно від того, хлопець ти чи дівчина, всі ці проблеми і складності відходять на другий план.

Жінки служать у Внутрішніх військах. Більше того, ми прихильники того, щоб жінки несли службу не тільки на «кабінетних» посадах – у зв'язку, діловодстві, фінансах, а й в оперативних підрозділах. Ми будемо залучати жінок і у патрульні підрозділи. І охочі вже є! У європейських країнах змішані патрулі з чоловіків і жінок – звична практика.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2521