Проблеми української торгівлі в цілому і торгівлі харчовою продукцією зокрема потребують негайного вирішення. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm'у заявив директор департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ігор Гарбарук під час 5-ї щорічної конференції «Food industry forum».

За його словами, ринок не може сам вирішити свої проблеми. «Наприклад, обсяг усіх видів тіньової роздрібної торгівлі в країні складає 507 млрд грн або 48, 35% ринку. У подібній ситуації Кабмін ставить завдання забезпечити стабільність цін для роздрібного споживача, а також систематизувати торговельне законодавство», - заявив Гарбарук. Він стверджує, що це дозволить збалансувати основні ринкові параметри, уточнити принципи і правила торгівлі та привести їх у відповідність до сучасних вимог.

Уже підготовлено проект закону «Про внутрішню торгівлю». У ньому прописані правила використання торгових площ, єдиний порядок відкриття-закриття торгових комплексів. «За допомогою нового закону ми сподіваємося вирішити найбільш гострі проблеми розрахунків між виробниками та торговцями», - зазначив Гарбарук.

За словами чиновника, в законі визначається, що роздрібна торгівля м'ясними продуктами можлива тільки в обладнаних приміщеннях, але не з відкритих прилавків або «з землі». «Ми також пропонуємо, щоб алкогольна і тютюнова продукція навіть на сільськогосподарських ринках продавалася в спеціалізованих приміщеннях», - заявив він.

На даний момент законопроект погоджений з усіма профільними інстанціями і відпрацьовується в секретаріаті Кабміну.

З цього приводу генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко заявив кореспонденту ForUm'у, що з проходженням цього закону через Раду можуть виникнути складнощі, оскільки агровиробники не згодні з деякими його положеннями.

«Раніше частка торгівлі у ВВП України складала 11-12%. У 2011 р. ця цифра зросла до 18%. Однак непродуманими діями держава може порушити цю позитивну тенденцію. Подібний закон про регулювання внутрішньої торгівлі за кордоном є тільки в Росії, де він уже привів до посилення тиску держави на ринок», - резюмував Кишко.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

819