Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер вважає, що темпи реального зростання економіки України в перспективі могли б досягти 7-8%. Однак без серйозного поліпшення інвестиційного клімату вони залишаться на рівні 4,5%.
 
«У середньостроковій перспективі Україна могла б досягти реального зростання ВВП на рівні 7-8%, але при такому інвестиційному кліматі, який сьогодні існує в країні, немає підстав очікувати більше 4,5%», - зазначив Райзер.
 


У зв'язку з цим він звернув увагу на одну з тенденцій розвитку країн з економікою Європи і Середньої Азії. «У цьому регіоні ми бачимо, що держави, які зміцнили конкурентоспроможність, які наблизилися до рівня життя в Європі, мали великий приплив прямих іноземних інвестицій. Чому Україна не зростає так, як Туреччина? Тому що інвестиційний клімат слабкий. Поки Україна не вирішить цю проблему, вона буде дуже залежна від міжнародної кон'юнктури», - вважає Райзер, повідомляє «Укрінформ».

Торкаючись теми короткострокових перспектив української економіки, він висловив переконання в тому, що Україна була б набагато краще захищена в сьогоднішній ситуації на світових ринках, якби продовжувала отримувати підтримку МВФ за програмою «стенд-бай» (кредит, який з 1952 р. надається країнам -членам МВФ для певних, узгоджених цілей: банк резервує до встановленого строку обумовлену суму, а клієнт використовує її частково або повністю, залежно від потреб у кредиті - Ред.). «Які умови цього - всім відомо», - додав Мартін Райзер.

Напередодні, під час Щорічних нарад 23-25 ​​ вересня у Вашингтоні, фахівці Світового банку поділилися прогнозами економічного розвитку в різних регіонах світу, в тому числі Європі та Центральній Азії. Так, за словами віце-президента Світового банку Філіпа Ле Уеру, більшість країн регіону відновилися після глобальної економічної кризи, однак у багатьох із них темпи зростання поступаються докризовим тенденціям. На високі показники зростання зараз вийшла Туреччина (близько 7%), у той час як прогнози для економік балканських країн як зараз, так і в середньостроковій перспективі, складають не більше 3%. Говорячи про Україну, Ле Уеру зазначив, що вона була серед держав, які найбільш постраждали від кризи.

Серед ризиків для відновлення регіональної економіки, в тому числі української, представники Світового банку називають, зокрема, збільшені після кризи обсяги державного боргу. «В Україні зараз співвідношення державного боргу до ВВП становить майже 40%, а до кризи було 12%. Це означає, що країна на даний момент може розпоряджатися набагато меншими можливостями реагувати на вплив міжнародної економіки, ніж у 2008 році», - резюмував Райзер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

481