Росія за підсумками переговорів Медведєва, Януковича і Путіна вже не наполягає на членство України в Митному союзі і готова обговорювати створення тристороннього газового консорціуму з Євросоюзом на базі української газотранспортної системи (ГТС).

«Зустріч була знаковою для Януковича, - сказав один з російських переговірників. - Обидва керівники - і Медведєв, і Путін - знайшли час з ним зустрітися, це важливо для українського президента». Що ж до неодмінного залучення Києва до МС, то «далеко не факт, що така установка актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС», - зазначив російський чиновник, пише «Комерсант».

У Києві також вважають, що після суботньої зустрічі питання про членство України в Митний союз можна вважати закритим. «Київ не збирається інтегруватися в МС. Ви подивіться на нашого президента - хіба він може прогнутися?» - заявив виданню високопоставлений український дипломат.

За словами джерел «Ъ», в Мінпаливенерго України ще на початку минулого тижня ідея тристороннього консорціуму не знаходила розуміння у російського керівництва. Тепер же експерти говорять про збільшену ймовірності його створення. Судячи з усього, консорціум все-таки буде створено. Питання, в якому форматі - дво-чи тристоронньому. І залежно від того, як Москва і Київ вирішать проблему ГТС, очевидно, вирішуватиметься і питання ціни на російський газ для України. Принаймні, раніше Медведєв заявляв, що Київ може отримати знижку, якщо «зробить Росії привабливу комерційну пропозицію», маючи на увазі продаж ГТС.

За словами українського дипломата, в суботу було вирішено, що в середині жовтня зустрінуться керівники «Газпрому», «Нафтогазу», а також профільних міністерств РФ і України, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму.

При цьому, за даними газети, вже у жовтні стане відомо, чи отримає Україна знижку на російський газ. На цей місяць заплановані дві зустрічі Медведєва і Януковича, а також переговори глав «Нафтогазу» і «Газпрому».

Як повідомляв ForUm, у суботу, 24 вересня, Віктор Янукович відвідав з робочим візитом Росію, в ході якого в резиденції президента РФ в с. Завидово відбулися переговори Глави Української держави з президентом РФ Медведєвим і прем'єр-міністром Путіним.

Нагадаємо, 28 червня Президент України Віктор Янукович висловився за підписання рамкової угоди про співпрацю України з Митним союзом Білорусі, Казахстану і РФ у форматі «3 +1».

24 серпня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія не готова запропонувати Україні особливі умови членства в Митному союзі - або нехай вступає на загальних підставах, або до неї може бути застосований інший режим.

1 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна не може вступити до Митного союзу, оскільки вже є членом Світової організації торгівлі (СОТ).

16 вересня 2011 Путін заявив, що Митний союз для України вигідніший, ніж єврозона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

680