Українці більше не зможуть взяти у банку позику в іноземній валюті - Верховна Рада прийняла (врахувавши пропозиції Президента) Закон «Про врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг», який це забороняє. Закон набуде чинності після підпису Президента, але буде поширюватися на договори, укладені після початку його дії, пише «Сегодня».

Як роз'яснив аналітик МЦПД Олександр Жолудь, за новим законом:

- Фізособи не зможуть взяти кредит у валюті, тільки у гривнях;

- Банки не зможуть змінювати ставку по кредиту (як збільшувати, так і зменшувати), якщо у договорі зазначено, що ставка є фіксованою. Зараз банки робити це можуть, причому в односторонньому порядку;

- Заборонено при наданні споживчого кредиту брати будь-які збори, комісії, платежі за дії, які не є послугою;

- При достроковому поверненні споживчого кредиту позичальник платить відсотки тільки за період, коли він ним фактично користувався; кредитору заборонено відмовляти у достроковому погашенні кредиту або брати плату (типу штрафу) за дострокове погашення;

- Якщо позичальника виселяють за рішенням суду із узятих у кредит будинку або квартири, мешканці зобов'язані добровільно звільнити приміщення протягом місяця з моменту отримання ними письмової вимоги кредитора. Суд при цьому вказує, куди слід переселити цих людей.

Заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Сергій Борисов каже, що, наприклад, кредити у чужій валюті стали проблемними в усьому світі, тому відмова від них правильна: «Можливо, у зв'язку з цим знизяться на 1-2% ставки по депозитах у валюті». А ось його колега із «Терра банку» Ігор Шевченко критикує закон за неконкретність: «Наприклад, прописано, що людині, виселеній із іпотечної квартири за рішенням суду, повинні надати інше житло. Але не вказано, хто і за чий рахунок повинен дати це житло. Потрібно розробити багато підзаконних актів, тому навряд чи цей закон скоро почне працювати».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

847