Завдяки запровадженню безвізового режиму між Україною та Ізраїлем на єврейський Новий рік Рош-га-Шана 29 вересня в Умані очікують рекордну кількість хасидів. Посол Ізраїлю в Україні Реувен Дінель висловив припущення, що можуть приїхати 70 тис. прочан.

Як заявив заступник міського голови Умані Петро Паєвський, в уманському міськвиконкомі є дані з українських аеропортів. Так, Бориспіль готується прийняти приблизно 16 тисяч паломників-хасидів, Одеса – 6,5 тисячі, Вінниця – до 2 тисяч. За його словами, за підсумками минулого року Умань може забезпечити нормальні умови тільки для однієї тисячі паломників. Таку кількість паломників можуть прийняти готелі міста. Ще частина проживатиме на заводі «Мегометр», частина – у наметовому містечку, а решта – у приватному секторі.

Крім того, за словами Паєвського, вперше всі приватні фірми, які приймають і перевозять паломників, були легалізовані. Це фірми «УманьРент» і «Шолом». Вони заздалегідь підшукують хасидам житло і будуть контролювати їхнє розселення. Крім того, в Умані реєструватимуть тих, хто здає житло паломникам.

За словами заступника мера Умані, торік під час єврейського Нового року дуже гостро стояли питання прибирання міста та водопостачання. Жителі Умані здавали житло, але при цьому не платили за воду, яку використовували паломники. Стягнути додаткову плату з них комунальники не могли, тому що вони не мали лічильників. Цього року безкоштовно були поставлені лічильники у районі вулиці Пушкіна, куди приїжджає найбільше хасидів. Що стосується сміття, то його планують прибирати цілодобово. Фірма «Еко-Сервіс» та комунальне підприємство «Комунальник» виділять додаткову техніку та працівників. Що ж до проблем з правопорядком, то на допомогу до більш ніж 400 українських міліціонерів приїдуть поліцейські з Ізраїлю.

За матеріалами «Газета по-українськи», «УНІАН»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1086