Вимога до банків встановлювати дані про фізособу, яка проводить валютообмінну операцію, була завжди, заявив у коментарі ForUm'у голова наглядової ради банку «Львів» Костянтин Мальований. За його словами, така вимога передбачена декретом Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

«На мій погляд, Національний банк удосконалив порядок проведення валютообмінних операцій, а саме - уточнив процедуру ідентифікації клієнта», - підкреслив банкір. Раніше, як розповів Мальований, нормативно-правові акти НБУ, якими встановлено порядок валютообмінних операцій, не містили чіткої вимоги процедури ідентифікації клієнта. Як результат, банки здійснювали її на свій розсуд, або не здійснювали зовсім.

«На сьогодні з урахуванням останніх змін процедура ідентифікації клієнта уточнена», - зазначив банкір. Зокрема, НБУ своєю постановою № 278 «Зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютообмінних операцій на території України» визначив процедуру ідентифікації клієнта, порядок посвідчення резидентності фізособи та формування копій цих документів у щоденній звітності банку, констатував Мальований.

Нагадаємо, як повідомила раніше ForUm'у директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, з 23 вересня фізособа зможе обміняти в одному банку валюту протягом дня на суму 150 тис. грн, а не 80 тис. грн, як було раніше . При цьому банки зобов'язані будуть вносити зазначені дані в систему банківського обліку, щоб забезпечити контроль за дотриманням ліміту операцій.

Повна ідентифікація клієнта, який проводить валютообмінну операцію, здійснюватиметься при сумі операцій від 50 тис. грн. При проведенні валютообмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі необхідно вказати резидентність клієнта, а також його прізвище, ім'я, по батькові. Для цього клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує його резидентність, розповіла голова гендепартаменту НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

581