Делегація України на чолі з Головою Національного банку України Сергієм Арбузовим відвідала Китайську народну республіку з метою обговорення шляхів суттєвого поглиблення співпраці з цією державою у фінансово-банківській сфері. Візит відбувається в продовження діалогу, розпочатого Президентом України Віктором Януковичем та Президентом КНР Ху Цзінтяо. Як повідомив з КНР спецкор ForUm’y, до складу делегацій також увійшли Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк та Голова Експортно-імпортного банку України МиколаУдовиченко.

В ході візиту Голова НБУ зустрівся з Головою Народного банку Китаю Чжоу Сяочуань. Під час зустрічі сторони обговорили прогрес, досягнутий у переговорах між Національним банком України та Народним банком Китаю щодо покращення умов торгівлі між двома країнами розвитку торгівлі шляхом укладення окремої угоди, яка дозволить підприємствам здійснювати розрахунки за експортно-імпортними контрактами в національних валютах. Впровадження угоди полегшить підприємствам України вести торгівлю з Китаєм та знизить тиск на валютний ринок України. Голови центральних банків домовились завершити найближчим часом консультації між експертами обох банків стосовно цього питання.

Крім того, Сергій Арбузов детально описав реформи, що відбуваються наразі у банківському секторі та відзначив, що НБУ спільно з Урядом створює всі умови для роботи іноземних банків в нашій державі, запросивши китайську банківську систему інвестувати у фінансовий сектор України. Особливу привабливість, на думку обох сторін, може становити, можливість участі у фінансуванні розвитку земельних відносин, оскільки в нашій державі очікується завершення в найближчому майбутньому земельної реформи та створення земельного банку. Голова Народного банку Китаю – одна головних персон у фінансовому світі – запевнив, що його установа буде всіляко заохочувати фінансові установи Китайської народної республіки інвестувати в Україну.

З огляду на це, логічним продовженням візиту стала зустріч з Головою Правління та Президентом Експортно-імпортного банку Китаю Лі Жогу. Сторони домовились про розширення співпраці у сферах сільського господарства, військових технологій, розвитку інфраструктури. Голова Національного банку України Сергій Арбузов запросив цю вагому фінансову установу до участі в банківській системі, інвестуванні в галузі сільського господарства. Він також наголосив, що умови та обсяги співпраці повинні бути визначені з огляду на ситуацію, що складається на ринку, а Національний банк та Уряд гарантують створення сприятливих умов для успішної роботи Ексімбанку Китаю на українському ринку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463