Європейська енергетична хартія не дозволить Україні навіть частково «законсервувати» свою газотранспортну систему. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm`у заявив народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки Олександр Гудима.

За його словами, ніхто не знає, скільки потрібно коштів і часу для здійснення проекту щодо видобутку сланцевого газу. «Навіть якби провели тендер на освоєння гіпотетичних родовищ сланцевого газу на заході України, то це не привело б до реалізації проекту, оскільки в Європі промислово не видобувають сланцевий газ. Це тільки проекти, які не можна реалізувати в найближчі 10 років», - зазначив Гудима.

Народний депутат вважає всього лише погрозами заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова про часткову «консервацію» ГТС. «Україна зобов'язана забезпечувати можливість транзиту газу незалежно від фактичних обсягів прокачування, оскільки ратифікувала Європейську енергетичну хартію, на відміну від Росії, яка не підписувала цей документ», - резюмував Гудима.

Як повідомляв ForUm, 17 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна через відсутність розуміння перспектив транзиту природного газу до Європи може законсервувати частину своєї газотранспортної системи для скорочення збитків.

18 вересня міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна через 7-10 років може почати експорт газу власного видобутку, зокрема - сланцевого газу.

Він нагадав, що Україна вже підписала контракт вартістю $ 800 млн з компанією «Шелл» щодо видобутку нетрадиційного газу. Бойко зазначив також, що за консервативними оцінками західних компаній і агентств, запаси сланцевого газу в Україні становлять близько 5 трлн кубометрів.


Лєра Нєжина,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

756