Заява міністра палива і енергетики України Юрія Бойка про експорт сланцевого газу дуже оптимістична. «Дай Бог, щоб у нас в принципі була можливість забезпечити газом власні потреби», - зазначив в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm`у глава правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

За його словами, заява міністра палива та енергетики України Юрія Бойка про експорт сланцевого газу – дуже оптимістична. «Дай Боже, щоб у нас у принципі була можливість забезпечити газом власні потреби», - зазначив експерт.

Боровик уточнив, що зараз підписані тільки перші документи про те, що обробкою родовищ сланцевого газу на нашій території займеться компанія «Шелл». Проте з моменту підписання документів до видобутку перших мільярдів кубометрів при найкращому підході пройде не менше 3-5 років. «Мало того, років через 5-7, а то і 10, я думаю, Україна зможе видобувати до 10 млрд кубометрів альтернативного газу, але так, щоб ми могли і покрити свої потреби, і експортувати – це не настільки реально, як думає Бойко», - заявив експерт.

Він повідомив, що Україна зможе експортувати сланцевий газ через 7-10 років, як хоче Бойко. Однак у цьому разі не будуть забезпечені потреби українців. «Для нас буде збільшений імпорт газу із Росії вище ринкової ціни, а весь видобутий сланцевий газ піде на експорт за кордон. Таке рішення жодним чином не є стратегічно правильним, - упевнений Боровик. - Виходячи з цього, думаю, що ці слова Бойка тут не стільки заява, скільки побажання, оскільки, повторюся, реалістичності такого роду сценарію я особисто не бачу».

Коментуючи слова прем'єр-міністра України Миколи Азарова про часткове «заморожування» української ГТС, експерт зазначив, глава уряду дещо поспішив з цією заявою. «Так уже вийшло, що від української влади ми більше отримуємо провокаційних і політичних заяв, ніж продуманих технічно економічних просувань», - підкреслив експерт.

За словами Боровика, «заморозити» ГТС можна, але при цьому потрібно врахувати, що потім, щоб "розморозити" все назад, доведеться витратити набагато більше зусиль. «А вже про те, що всі ці «рухи» викличуть криву посмішку Росії і Європи, я взагалі промовчу», - резюмував голова правління Альянсу «Нова енергія Україна».

Як повідомляв ForUm, 17 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна при відсутності розуміння перспектив транзиту природного газу до Європи може законсервувати частину своєї газотранспортної системи (ГТС) для скорочення збитків.

18 вересня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна через 7-10 років може почати експорт газу власного видобутку, зокрема, сланцевого газу.

Він нагадав, що Україна вже підписала контракт вартістю 800 млн доларів з компанією «Шелл» щодо видобутку нетрадиційного газу. Бойко зазначив також, що, за консервативними оцінками західних компаній і агентств, запаси сланцевого газу в Україні становлять приблизно 5 трлн кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

578