Для забезпечення поставок в Україну азербайджанського газу сторони домовилися, що до 1 листопада буде створена спільна компанія між Державною нафтовою кампанією Азербайджанської Республіки (SOCAR) і Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами.

Про це, як повідомили ForUm'у у прес-службі Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, за підсумками засідання робочої групи щодо створення нових маршрутів поставок енергоносіїв через територію України з Азербайджанської Республіки заявив голова цього відомства Владислав Каськів.

«Спільна компанія здійснить розробку техніко-економічного обгрунтування транспортування скрапленого газу на Чорноморське узбережжя України. Ми очікуємо підписання цієї угоди до кінця цього місяця», - повідомив Каськів.

При цьому він зазначив, що це дозволить прискорити реалізацію Національного проекту «LNG-термінал - морський термінал з прийому скрапленого природного газу. «Таким чином, Стратегія Президента щодо диверсифікації поставок енергоносіїв в Україну набула конкретики вже цього року. Спорудження LNG-терміналу підтримує зусилля Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо посилення енергетичної безпеки країни», - підкреслив голова агентства.

Каськів повідомив, що 19 вересня парафовано текст угоди, яка передбачає поставки в Україну скрапленого газу: у 2014 році до 2-х, а з 2015 року - 5-ти млрд. кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, переможцем тендера на розробку ТЕО Національного проекту «LNG-термінал» визначено іспанську компанію «Сокоін Інженерія Конструкціон Індастріал». Орієнтовна вартість будівництва LNG-терміналу з інфраструктурою становить близько 1,5 млрд. дол.

Після реалізації Національного проекту Україна отримає можливість диверсифікувати шляхи поставки газу в обсязі 10 мільярдів кубометрів газу на рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

498