Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив, що сьогодні надзвичайно важливо скорочувати екологічні, економічні та інші ризики. Про це він повідомив на міжнародному форумі «Державно-приватне партнерство у сфері скорочення ризиків - основа конкурентоспроможності країни у XXI столітті», повідомляє кореспондент ForUm`у.

Організаторами форуму виступили фонд «Risk Reduction Foundation» та парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ).

За словами спікера, світ стає все більш глобалізованим, і вже немає такої сфери життя, яка не несла б у собі ризики та потенційні небезпеки. Це стосується політики, економіки, промисловості, інформаційної, соціальної сфери. У свою чергу, президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу зауважив: політики відповідальні за те, у яких умовах люди живуть зараз і житимуть у наступні десятиліття і століття.

«Чи зможемо ми зберегти цивілізацію, подолати старі помилки - ось так ставиться питання. Тому постановка питання про скорочення ризиків в екології, економіці, соціальному середовищі на рівні державної політики дуже перспективна і допоможе системному вирішенню проблем», - сказав Чавушоглу.

На зустрічі члени ПАРЄ та провідні вітчизняні експерти обговорили суть і прояви різних ризиків (природно-техногенних, демографічних, фінансових тощо), а також методи їх зниження. У даний час, за інформацією учасників, якість і тривалість життя людини в окремо взятій країні залежить від ефективності скорочення ризиків в інших країнах.

Дієвим механізмом превентивної боротьби з ризиками фахівці називають екологічне страхування, що практикується у провідних країнах світу. Представники страхових компаній зазначили у ході форуму, що в Україні цей механізм повноцінно не використовується через прогалини у законодавстві та відсутність держпідтримки. У відповідь депутати ПАРЄ запропонували налагоджувати зв'язки з місцевими органами влади, яким безпосередньо близька конкретна проблематика. Такий формат державно-приватного партнерства може зрушити з місця проблеми, які не розв'язуються роками.

Учасники конференції домовилися співпрацювати у сфері розробки профільних нормативно-правових актів з урахуванням досвіду ЄС, а також просувати проекти рейтингування ризиків на рівні країни, регіону, міста для підвищення ефективності влади.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374