У НБУ збираються почати випуск інвестиційних монет. Як зазначив у коментарі «ForUm'y» директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу НБУ Віктор Нестеренко, регулятор вивчає можливість випуску золотих монет, які будуть зроблені із золота 9999 проби. Номінал і тираж золотої монети наразі уточнюється. Проте відомо, що монета матиме кілька ступенів захисту

«Люди часто звертаються до НБУ з питанням, у якій валюті зберігати заощадження. Я вважаю, що у гривні. Перевага інвестиційної монети полягатиме у тому, що громадяни України зможуть у будь-який час обміняти її у банку або обмінному пункті на гривні за «золотим курсом» НБУ. А процедура перевірки її справжності буде набагато простіша і швидша, ніж у золотих злитків. Зараз ми якраз розробляємо такі механізми захисту», - заявив Нестеренко.

Він також підкреслив, що останнім часом валютні ринки постійно лихоманить, а золото в усі часи було і залишається найбільш надійним способом заощадження накопичень. Однак реалізація зазначених планів, додав глава департаменту НБУ, стане можливою тільки після того, як видобуте в Україні золота пройде процедуру «афінажу» в одній із пробірних палат і буде зараховане у резерви НБУ.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що видобуте в Україні золото буде викуплене НБУ і після проведення процедури афінажу поповнить золотовалютні резерви НБУ. Згідно з оцінкою голови Державної служби геології і надр Едуарда Ставицького, прогнозні ресурси золота в Україні становить приблизно 2,5-3 тис. тонн. Найбільші родовища розташовані у Карпатах (приблизно 400 тонн), Великому Донбасі (приблизно 500 тонн), у Кіровоградській, Дніпропетровській областях та в Автономній Республіці Крим. Першу партію золота планується добути вже у 2011 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

749