Україна може збільшити потужність морського терміналу з прийому скрапленого природного газу (LNG-терміналу), будівництво якого планується на Чорноморському узбережжі країни, у разі невдалого завершення переговорів з Росією про ціну на газ.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів.

«Сьогодні ми зупиняємося на 10 млрд. кубометрів, але реально обсяги можуть бути збільшені», - сказав Каськів, повідомляє «УНІАН».

Він відмовився уточнити, наскільки може бути збільшена потужність терміналу, зазначивши, що це питання перебуває у політичній площині. «Ми подивимося, чим закінчаться переговори з нашими північними партнерами, і після цього буде прийматися політичне рішення», - сказав голова Держагентства.

«Ті консультації, які ми зараз проводимо з можливими постачальниками газу на наш термінал, дозволяють нам з оптимізмом дивитися на збільшення обсягів поставок (скрапленого газу - ред.)», - сказав Каськів.

Як повідомляв ForUm, 17 грудня 2010 року було створено ДП «Національний проект «LNG-термінал», який повинен скоординувати роботу зі спорудження терміналу з прийому скрапленого природного газу обсягом 10 млрд. куб. м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.

Нагадаємо також, ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009-го по 2019 рік; про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009-го по 2019 рік.

Ціна на газ встановлюється щоквартально. Ціна імпортного природного газу для України у І кварталі 2011 року становила близько 264 дол за тис. куб. м, у ІІ - 295,6 дол за тис. куб. м, у ІІІ - 354 дол за тис. куб. м.

Україна неодноразово заявляла про необхідність змінити формулу ціни на поставлений Росією газ. Було проведено кілька раундів безрезультатних переговорів з цього питання.

5 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна буде виконувати контракти щодо закупівлі та транзиту газу, укладені у 2009 році між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», до тих пір, поки не буде досягнута домовленість про їх зміну, і ніякої «газової війни» з Росією не буде.

6 вересня Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна фактично підготувала матеріали для вирішення у міжнародному арбітражі газового спору з Росією про умови постачання і транзиту газу.

15 вересня офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич заявив, що позиція Росії щодо «газового» спору з Україною не змінилася, і вона готова захищати свої інтереси у будь-якій судовій інстанції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

479