Для забезпечення економічної стабільності у світі необхідно вживати заходів, щоб уникнути нової глобальної економічної кризи, заявила у четвер директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард.

«Безумовно, ми переживаємо період серйозної економічної нестабільності. Рівно три роки після краху фірми Lehman Brothers на економічному небосхилі з'являються ознаки нових бур, у міру того, як економічна активність у світі сповільнюється, а ризик погіршення ситуації зростає. Ми увійшли в небезпечну нову фазу кризи. І без рішучих колективних дій довіра, яка так потрібна світу, не відновиться», - сказала Лагард, виступаючи в центрі Вудро Вільсона.
За її словами, темпи економічного підйому в розвинених країнах залишаються недостатніми, зростає фінансова напруженість і, як наслідок, з'являється ризик відкоту назад. У країнах з низькими доходами, з точки зору Лагард, зростання йде прийнятними темпами, але стабільності все одно не вистачає. Директор-розпорядник МВФ особливо зазначила, що складна ситуація складається в країнах Близького Сходу і Північної Африки, які нещодавно пережили політичні потрясіння.

«Отже, що ж можна зробити? Сьогодні я хочу запропонувати чотири основні напрями політики, які потрібні для забезпечення підйому та економічної стабільності - ремонт, ребалансування, реформа та реконструкція, чотири «Р», - сказала глава МВФ.
«Перш за все, ремонт. До будь-яких інших заходів нам необхідно дещо послабити тиск балансів, який може задушити підйом, тиск на суверенних позичальників, на сімейні бюджети, на банки», - зазначила Лагард. На її думку, країнам з розвиненою економікою необхідні середньострокові плани стабілізації і зниження коефіцієнтів державного боргу.

«Це першочергове завдання. Але занадто швидка консолідація може зашкодити підйому і погіршити перспективи створення робочих місць. Так що, складність полягає в тому, щоб зуміти пройти між небезпекою втратити довіру і ризиком підірвати зростання. Для цього є рецепт: викликають довіру заходи, що дозволяють забезпечити економію в середньостроковій перспективі, сприяють формуванню умов для підтримки зростання сьогодні, дозволяючи проводити консолідацію більш повільними темпами», - пояснила Лагард.

«Питання про те, як проводити консолідацію, також важливе у середньостроковій перспективі, бюджетні плани повинні бути спрямовані на підтримку зростання», - зазначила Лагард. «Тут я маю на увазі такі питання, як податкова реформа, - сказала вона. – В однаковій мірі реформи допомоги відіграватимуть важливу роль в досягненні довгострокової стійкості боргової ситуації практично в усіх країнах з розвиненою економікою».

Як повідомляв ForUm, 9 вересня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що нова криза може загрожувати світу.

За її словами, зараз зростають ризики рецесії - вони навіть переважують загрозу інфляції. «Від урядів і регуляторів розвинених країн тепер потрібні рішучі дії, щоб запобігти цьому небезпечному етапу», - підкреслила глава МВФ.

Раніше, у квітні, президент Всесвітнього банку Роберт Зеллік попередив, що світ знаходиться на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 році погіршилися основні економічні показники в більшості розвинених країн.

Попередником фінансової кризи була іпотечна криза в США.

Поступово криза з іпотечної стала трансформуватися у фінансову і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. На початок 2008 року криза придбала світовий характер і поступово почала проявлятися в повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростанні безробіття.


За матеріалами «Газета.ru», «Голос Росії»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

481