Директор інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць вважає, що відомі економісти і керівництво провідних країн зараз, по суті, просто не знають, що робити з проблемами світової економіки. Про це він заявив у коментарі кореспонденту ForUm'у.

За його словами, це показала і остання зустріч «великої вісімки».

«Розглядаються два основні сценарії подій: рецесія (на 2-3 роки) і глибока стагнація (затягнеться на 5-7 років). Адже, незважаючи будь-які «переможні» й оптимістичні цифри, принципово-то ситуація не поліпшується. І перші ознаки другої хвилі кризи в наявності. Так, кожне домашнє господарство в США - це сьогодні маленька Греція за станом фінансів і боргів», - зазначив експерт.

Геєць підкреслив, що при цьому є два популярні класи контрзаходів: а) бюджетне стиснення, коли максимально урізуються держвитрати і влада думає, що ж робити з боргом, що різко виріс; б) кредитна експансія, що дозволяє підживлювати національну економіку за рахунок інших країн. «Так, створюється враження, що США зараз пішли іншим шляхом», - сказав він.

На його думку, в Україні при цьому можлива не тільки стабільність гривні, але і її зміцнення, що вдарить по експортній конкурентоспроможності.

«У такій ситуації багато залежить від настроїв і очікувань глобальних інвесторів. Зараз вони продовжують «похід на Схід», у т.ч. активно відкривають нові виробництва в Південно-Східній Азії. Україні слід було б спробувати «вхопитися» за цей тренд, включитися у світову кооперацію інвестиційного попиту, а то після Євро-2012 у нас не простежується жодних реальних комплексних і масштабних інвестпрограм, адже в України зараз немає інших джерел пожвавлення економіки, крім інвестицій», - заявив експерт.

За словами Геєця, якщо не буде дієвої роботи щодо залучення зовнішнього інвестора, то річний приріст реального ВВП вже у 2013-14 рр.. може впасти до 1-2%, що означатиме застій.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 р. погіршилися основні економічні показники в більшості розвинених країн. Попередником фінансової кризи була іпотечна криза в США. Поступово криза з іпотечної стала трансформуватися у фінансову і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. На початок 2008 р. криза придбала світовий характер і поступово почала проявлятися в повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростанні безробіття.

У квітні 2011 р. президент Всесвітнього банку Роберт Зеллік попередив, що світ знаходиться на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня 2011 р. директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що нова криза може загрожувати світу.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

657