Гендиректор аналітичного центру «Бюро економічних і соціальних технологій» Валерій Гладкий оцінює стан світової економіки як поганий. Про це він заявив у коментарі кореспонденту ForUm'у.

«Стан світової економіки поганий, а ризики для України високі. Навіть Євро-2012, яке могло стати потужним стимулом зростання інвестицій і економіки у цілому, перетворилася на фактор ризику (тому його фінансування призвело до різкого зростання держборгу)», - зазначив експерт.

За його словами, у 2008 році, рятуючись від кризи, глобальні інвестори перейшли із цінних паперів на сировинні ринки, що, до слова, дозволило вітчизняним експортерам сировини (від залізних руд до зерна) не тільки пережити пік кризи, але і наростити продажі.

«На цей раз «відходу у сировину» не буде, інвестори надають перевагу вкладенням з мінімальними ризиками, наприклад, у цінні папери США з мінімальною прибутковістю», - підсумував Гладкий.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що нова криза може загрожувати світу.

За її словами, зараз зростають ризики рецесії - вони навіть переважують загрозу інфляції. «Від урядів і регуляторів розвинених країн тепер потрібні рішучі дії, щоб запобігти цьому небезпечному етапу», - підкреслила глава МВФ.

Раніше, у квітні, президент Світового банку Роберт Зеллік попередив, що світ перебуває на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 році погіршилися основні економічні показники у більшості розвинених країн.

Попередником фінансової кризи була іпотечна криза у США.

Поступово криза з іпотечної почала трансформуватися у фінансову і торкнувся не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. На початок 2008 року криза набула світового характеру і поступово почала проявлятися у повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростання безробіття.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497