Перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук'янов упевнений, що жорсткої хвилі світової кризи не буде. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm'у.

«Жорсткої хвилі кризи не буде. І інвестори, і держоргани провідних країн стали набагато обережнішими», - сказав Лук'янов.

Говорячи про ключові ризики для світової економіки, нардеп зазначив: «По-перше, зберігається недовіра до долара як до міжнародної резервної і розрахункової валюти». «По-друге, у Європі проблема з Грецією не вирішена, а лише відкладена, та й то частково. Притому у ЄС йде запекла суперечка про шляхи зниження бюджетних дефіцитів країн-учасниць: лідери єврозони не хочуть «спонсорувати» своїх менш щасливих колег», - додав він.

Лук'янов підкреслив, що причина кризи у 2008 році крилася у політичній парадигмі адміністрації Буша-молодшого - «кожен американець повинен жити у власному домі». «Активно просуваючи цей принцип, влада тиснули на банки, змушуючи їх активніше працювати з житловою іпотекою. У результаті і держоргани, і банки послабили увагу до ризиків ринку нерухомості (зокрема, спростивши до мінімуму умови видання кредитів на житло). Ризики плюсувалися, і, в кінцевому рахунку, банкіри зіткнулися з критичною масою «поганих» кредитів», - пояснив нардеп.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що нова криза може загрожувати світу.

За її словами, зараз зростають ризики рецесії - вони навіть переважують загрозу інфляції. «Від урядів і регуляторів розвинених країн тепер потрібні рішучі дії, щоб запобігти цьому небезпечному етапу», - підкреслила глава МВФ.

Раніше, у квітні, президент Світового банку Роберт Зеллік попередив, що світ перебуває на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 році погіршилися основні економічні показники у більшості розвинених країн.

Попередником фінансової кризи була іпотечна криза у США.

Поступово криза з іпотечної почала трансформуватися у фінансову і торкнувся не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. На початок 2008 року криза набула світового характеру і поступово почала проявлятися у повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростання безробіття.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423