Світова торгівля може скоротитися в рази, і ці ризики потрібно враховувати у будь-яких прогнозах. Однак для обвалу світової економіки такого масштабу, як у 2008 р., передумов немає.

Про це кореспонденту ForUm'у в ексклюзивному коментарі повідомив голова групи радників Національно банку України Валерій Литвицький.

«Якщо у 1930-х роках була «велика депресія», то зараз відбувається велика контракція: стиснення реального сектору (передусім виробництва), швидке зростання державних боргів», - сказав Литвицький.

При цьому він зазначив, що центральні банки провідних країн бояться не інфляції, а, навпаки, дефляції: коли вартість національної валюти підвищується, а експортна конкурентоспроможність національних товарів від цього падає.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 р. погіршилися основні економічні показники у більшості розвинених країн. Попередником фінансової кризи була іпотечна криза у США. Поступово криза з іпотечної почала трансформуватися у фінансову і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. До початку 2008 р. криза набула світового характеру і поступово почала проявлятися у повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростання безробіття.

У квітні 2011 р. президент Світового банку Роберт Зеллік попередив, що світ перебуває на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

485