Радник-посланник Посольства Росії в Україні Андрій Воробйов звернувся з листом до директора департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Андрія Олефірова з приводу депортації колишнього президента Автономної Республіки Крим Юрія Мєшкова і лідера козацької організації «Соболь» Віталія Храмова. Про це повідомили у Посольстві Росії в Україні.

У листі не ставиться під сумнів той факт, що Мєшков - громадянин Російської Федерації. У той же час у листі Воробйова сказано: «Не можу, однак, позбутися думки, що громадянство України у Мєшкова також є (або було)», оскільки, «згідно з відповідним українським законодавством, усі громадяни, які проживали на території УРСР (тобто мали прописку на її території) на 24 серпня 1991 року, автоматично визнавалися громадянами України».

У листі сказано, що Мєшков може скільки завгодно заявляти, що не є громадянином України, бо ніколи не звертався, мовляв, за українським паспортом - суті це не змінює.

У Посольстві Росії в Україні просять поінформувати: чи була процедурно оформлена Мєшковим офіційна відмова від громадянства України. «В іншому разі епізод з депортацією Мєшкова з України до Росії виглядав би як мінімум некоректно», - сказано у листі, повідомляє «УНІАН».

У Посольстві Росії в Україні пропонують українському МЗС «з аналогічної позиції» «проаналізувати справу Храмова». При цьому сказано, що «Окружний адміністративний суд у Сімферополі, як відомо, призупинив виконання рішення про примусове видворення його з території України».

У листі Воробйова сказано: «Розумію делікатність проблеми, і тому прийняв рішення не направляти викладені вище міркування офіційною дипломатичною нотою, а звернутися листом». «Просив би вивчити ці міркування і поінформувати посольство про сутність офіційної позиції України щодо порушених у листі питань та документального обґрунтуванні цієї позиції», - сказано у ньому.

Нагадаємо, 13 липня 2011 Окружний адміністративний суд Криму підтримав подання СБУ про видворення першого і останнього президента Криму Мєшкова з території України з обмеженням терміну в'їзду строком на п'ять років.

СБУ вимагала негайного видворення Мєшкова з України за непрямі заклики до зміни конституційного ладу у Криму.

14 вересня п.р. співробітники Служби безпеки України видворили в Росію старійшину козачої громади «Соболь» Храмова, який, за інформацією спецслужби, є громадянином РФ, за заклики до розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі та негативні висловлювання про внутрішню політику України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

612