У середу, 14 вересня, Анкара і Вашингтон підписали меморандум про розміщення на території Туреччини радара ПРО НАТО. Радіолокаційна станція буде побудована у місті Малатья на південному сході країни, неподалік від кордону з Сирією.

За день до цього у США було підписано угоду про розміщення елементів ПРО НАТО у Румунії.

До кінця 2011 р. у Туреччині буде розміщена мобільна система РЛС класу AN/TPY-2 THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Радар увійде до складу європейської системи ПРО НАТО як системи раннього оповіщення про запуск ракет із території Ірану. Розміщена у Туреччині РЛС передаватиме дані про небезпеку, яка наближається, на американські крейсери, які, у свою чергу, повинні перехоплювати ракети.

 

НАТО прийняло рішення про розміщення нових елементів системи ПРО для захисту від іранських ракет дальньої дії на саміті у Лісабоні у 2010 р.

У вівторок, 13 вересня, держсекретар США Гілларі Клінтон і глава МЗС Румунії Теодор Баконскі підписали угоду про розміщення елементів ПРО НАТО на території Румунії. Мобільні батареї з ракетами-перехоплювачами SM3 будуть розміщені на півдні країни, на військовій базі у місті Девеселу. Крім того, згідно з угодою, США також розмістять біля берегів Румунії кілька крейсерів, на яких будуть розташовані протиракетні установки.

Розміщення ракет перехоплювачів буде завершене до 2015 р. До 2018 р. елементи системи ПРО НАТО будуть також розміщені у Польщі.


За матеріалами: «Today's Zaman», «Reuters», «Лента.ру», «Agence France-Presse»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

477