Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник вважає, що перебування України в єдиному духовному просторі з Росією і розвиток культурних зв'язків не може загрожувати незалежності нашої держави.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналу «Фома».

На думку Табачника, «спільний гуманітарний простір - духовний, історичний та культурний - сприяє одночасно і самоідентифікації, і зближенню народів».

«Нашу спільну історію, мені здається, безумовно, потрібно починати від Володимира Хрестителя, від Ярослава Мудрого, від Олександра Невського. І навіть той факт, що ще у XIX і XX століттях православне населення Габсбурзької монархії називало себе не українцями, а руськими і русинами - найбільш красномовне тому підтвердження», - вважає Табачник, повідомляє «УНІАН».

Він нагадує, що історичні та культурні корені і України, і Росії «колосальні за багатством персонажів, за палітрою політичних і військових діячів, за різноманіттю думок». «Нашими спільними предками було створене гігантська і, напевно, найпотужніша у X-XI столітті держава на європейському континенті... У Росії глибоко шанується святий великий князь Михайло Чернігівський - хіба потрібно його за територіальною ознакою вписувати тільки у формування української самоідентичності? Він великий подвижник, який прийняв мученицьку смерть і, мені здається, однаково шанований на теренах Росії, України та Білорусі», - констатує Табачник.

Разом з тим, він пояснює, що у назві «Малоросія» закладені «ніжність і повага до батьківщини історичної Русі», а не свідоме приниження України. «У тому, як намагаються сьогодні спотворити цю позицію, видаючи Україну за щось принижене і незначне - брехня політиків і велика трагедія нашого нерозуміння», - підкреслив Табачник.

«Мала Русь - це синонім Русі початкової... Адже в усіх слов'янських мовах є аналог, який демонструє, що слово «мала» у даному разі не є приниженням. Поляки саме так називають серце своєї країни, звідки пішла їхня державність - Малопольська. У Празі центральна, основна і найдавніша частина міста називається «Мала Страна», - пояснив міністр освіти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

471