Голова НБУ Сергій Арбузов впевнений, що видобуток золота в Україні дозволить істотно поповнити золотовалютні резерви НБУ. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі виданню «ForUm».

Глава регулятора також підкреслив важливість і актуальність Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, затвердженої законом України від 21 квітня 2011 року. За його словами, з урахуванням такого значного зростання цін на золото у світі, у НБУ зараз активно розглядають питання про запрошення в Україну міжнародної аудиторської компанії, яка підтвердить розвідані запаси золота в Україні, що є необхідною умовою для початку його промислового видобутку.

«Згідно з процедурою, видобуте в Україні золото буде викуплене НБУ і після проведення процедури афінажу поповнить золотовалютні резерви НБУ. Це дозволить нам у майбутньому зарахувати золото у резерви НБУ і підтвердити їх перед Міжнародним валютним фондом», - зазначив глава регулятора.

За його словами, згоду з приводу збільшення золотовалютних резервів Нацбанку досягнуто з Кабінетом Міністрів і Президентом, а наявність узгодженої політичної волі дозволить приступити до реалізації планів уже найближчим часом.

Нагадаємо, згідно з оцінкою глави Державної служби геології і надр Едуарда Ставицького, Україна за своїми прогнозними ресурсами має приблизно 2,5-3 тис. тонн золота. Найбільші родовища розташовані у Карпатах (близько 400 тонн), Великому Донбасі (близько 500 тонн), у Кіровоградській, Дніпропетровській областях та в Автономній Республіці Крим. Першу партію золота планується добути вже у 2011 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

571