Глава МВС Анатолій Могильов вважає недоцільним продовжувати дозвіл на використання ветеринарними клініками препарату «Кетамін» без ліцензії. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm'у.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи варто продовжувати після 1 жовтня дозвіл фізичним особам-підприємцям, що здійснюють медичну та ветеринарну практику, без ліцензії використовувати в роботі «Кетамін», міністр сказав: «За минулий час вони (ветеринарні клініки і приватні ветеринари. - Ред.) могли отримати відповідні ліцензії, щоб працювати в правовому полі».

«Якщо вони не встигли, так це питання не до мене, а до них», - сказав Могильов і додав: «Це - питання медицини, а міліція діятиме виключно в правовому полі. Буде норма закону - ми будемо її виконувати. Якщо продовжать мораторій, то не будемо».

На уточнююче запитання, чи варто продовжити мораторій, міністр відповів: «Я вважаю, що цього терміну достатньо, щоб усі, у кого було бажання працювати з цим препаратом, отримали ліцензію».

Як повідомляв ForUm, у січні Кабмін включив «Кетамін» до переліку психотропних речовин, заборонивши його використання фізособами. При цьому «Кетамін» використовується ветлікарями для введення тварин у наркоз, а значна кількість ветклінік в Україні зареєстровані як приватні підприємці.

Ця обставина змушувала клініки крім ліцензування проходити процедуру юридичного переоформлення.

Під тиском громадськості уряд відстрочив віднесення кетаміну до психотропних речовин до жовтня.

Нагадаємо, 20 липня у ВРУ був зареєстрований законопроект Кабінету Міністрів, в якому Верховній Раді пропонувалося дозволити фізичним особам-підприємцям, що здійснюють медичну та ветеринарну практику, використовувати в роботі наркотичні засоби.

Зокрема, пропонувалося надати медикам і ветеринарам право отримувати ліцензії на здійснення господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У пояснювальній записці зазначається, що на виконання відповідних міжнародних зобов'язань України до переліку наркотичних засобів та психотропних речовин віднесено кілька хімічних сполук, що входять до складу лікарських та ветеринарних препаратів, які використовують фізособи в медичній і ветеринарній практиці.


Дмитро Хилюк,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

357