У 2012 році виплати понад 60% пенсіонерів будуть підвищені на 10%, якщо уряд знайде для цього 15,7 млрд грн за рахунок обіцяної легалізації зарплат. Про це пише «Комерсант-Україна».

В уряді мають намір у 2012 році «осучаснити» пенсії - провести їх перерахунок на основі середньої зарплати за 2007 рік, повідомив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага.

Для цього в бюджеті Пенсійного фонду необхідно передбачити 15,7 млрд грн. За підрахунками Міністерства соціальної політики, це дозволить у I півріччі підвищити виплати 60% пенсіонерів не менш ніж на 10%. Якщо до 1 червня середній розмір пенсії становив 1205 грн, то після перерахунку сума збільшиться на 120 грн.

«Цей процес йтиме паралельно з підвищенням соцстандартів, але не щокварталу. Держава повинна «осучаснювати» пенсійні виплати з урахуванням того, як збільшується фонд зарплати і розвивається інфляція», - зазначив Надрага.

Останній перерахунок пенсій Кабмін провів ще у 2008 році - з використанням даних про зарплати 2006 року.

За словами директора департаменту пенсійного забезпечення міністерства Миколи Шамбера, з урахуванням даних 2007 року перегляд здійснюється тільки для пенсіонерів, які працюють.

Надрага визнає, що «осучаснення» має бути більш глобальним: «Для цього ми шукаємо ресурси разом з Мінфіном». Щоб зробити перерахунок за інші роки, необхідно 30-50 млрд грн, підрахував чиновник.

Варто зазначити, що при пухваленні пенсійної реформи депутати виключили схвалену раніше поправку народного депутата Арсенія Яценюка, що передбачає перерахунок на базі 2009 року.

Однак, як зазначає видання, у держави поки немає коштів навіть для перерахунку на основі зарплат 2007 року. Пенсійний фонд у 2012 році отримає 217, 9 млрд грн (зростання його доходів - всього на 8,9 млрд грн).

Шамбер зазначив, що ресурс для «осучаснення» пенсій Кабмін розраховує отримати за рахунок легалізації зарплат: «Не буде грошей, не буде й «осучаснення».

Як повідомляв ForUm, 6 вересня Верховна Рада усунула неузгодженості в законі. Так, була вилучена норма про проведення з 1 січня 2012 року перерахунку пенсій із застосуванням показника середньої заробітної плати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

773