Поставки туркменського газу стануть для України дійсно вигідними тільки в тому випадку, якщо його прокачування здійснюватиметься по альтернативній російській газотранспортній системі газопроводу.

Таку думку висловив журналістам незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, коментуючи переговори Президента України Віктора Януковича з його туркменським колегою Гурбангули Бердимухамедовим, що проходили 12-13 вересня в Ашхабаді.

За словами експерта, на сьогоднішній день єдиним варіантом прокачування туркменського газу в Україну є російська газотранспортна система. «Однак російська сторона, як і раніше, не зацікавлена ​​в транзиті туркменського газу через свою трубу, а виключно (зацікавлена) в його закупівлі безпосередньо у Туркменістану з подальшим перепродажем до Європи, в тому числі і в Україну. Зрозуміло, що ціну газу в такому випадку встановлюватиме Росія, і вона навряд чи буде для України нижча за нинішню», - зазначив експерт.

Єдиним, на його думку, компромісним варіантом у цьому випадку може стати міксирування туркменського і російського газу в російській ГТС, що теоретично може трохи знизити ціну на газ для України. «За такою схемою Україна вже працювала з «Газпромом». Однак тут слід побоюватися виникнення посередницьких структур типу «РосУкрЕнерго», які паразитуватимуть на українському газовому ринку», - припустив Нарбут, повідомляє «УНІАН».

У зв'язку з цим він вважає єдино вигідним для України варіантом прокачування газу через альтернативні російській ГТС маршрути.

«Туркменістан уже почав будівництво газопроводу «Схід-Захід», який зв'яже найбільше туркменське родовище природного газу з узбережжям Каспійського моря (будівництво газопроводу планується завершити у 2015 році - ред.). Потенціал цього проекту дійсно великий, але він реалізується лише в тому випадку, якщо буде прокладений газопровід по дну Каспійського моря з подальшим його приєднанням або до газопроводу Баку-Джейхан, або до окремого газопроводу, який пройде по території Азербайджану, Грузії, а потім по дну Чорного моря до узбережжя України. Зацікавленість до подібних проектів є і в Євросоюзі, який може стати інвестором будівництва газопроводу, що сполучає туркменські родовища з країнами ЄС», - сказав Нарбут.

Однак, за його словами, будівництво такого газопроводу займе досить багато часу і навряд чи допоможе Україні в її нинішніх переговорах щодо газу з Росією.

Як повідомлялося в ЗМІ з посиланням на джерело в українській делегації, що перебуває в Туркменістані, президент Туркменістану висловив готовність продавати Україні газ по 200 дол за тис. куб. м, але реалізувати це буде можливо не раніше 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

429