У НБУ очікують, що наступного року позитивне сальдо платіжного балансу збережеться. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу «Держборг і платіжний баланс: наскільки серйозні загрози для фінансової стабільності без допомоги МВФ?» заявив голова групи радників НБУ Валерій Литвицький.

«За січень-липень платіжний баланс вдалося звести з профіцитом у 1,9 мільярда доларів - за рахунок профіциту рахунку щодо капіталу і фінансових операцій», - сказав він і додав: «На 2012 рік ми очікуємо позитивного сальдо зведеного балансу у розмірі 761 мільйон доларів».

При цьому, за словами Литвицького, абсолютна величина сальдо безпосередньо не відображає фінансового стану економіки і залежить від цілої низки чинників. «Чим зведений баланс ближче до нуля, тим краще для фінансової сфери країни», - додав він.

«Пожвавлення економічної активності - один із чинників дефіциту поточного рахунку, оскільки призводить до пожвавлення імпорту», ​​ - сказав Литвицький. Що стосується фінансового рахунку, зазначив він, то потужний резерв його вирівнювання - це стримування відтоку грошей із фінансової системи

Він зазначив, що у найближчі роки уряд постарається вийти на бездефіцитний бюджет. «Тим більше, що вже у 2011 році є сприятливі для цього позитивні тенденції», - додав він.

«При цьому обсяг імпорту не можна розглядати як однозначний негатив. І не можна односторонньо ставити питання про боротьбу з імпортом. Імпорт товарів і послуг потрібно розглядати як об'єктивну частину торгового балансу, а зусилля, спрямовані на оптимізацію цього балансу, концентрувати на підтримці експорту конкурентоспроможних товарів», - заявив голова групи радників НБУ.

«На сьогоднішній день НБУ повністю слідує у фарватері угод з МВФ. Програма співпраці не переривалася всупереч деяким заявам і оцінкам. При цьому без підтримки МВФ баланс поточного рахунку не був би таким збалансованим», - резюмував Литвицький.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня міністр фінансів України Федір Ярошенко запевнив, що курс гривні до долара буде стабільним як у цьому, так і у наступному році, і буде відповідати всім прогнозним показникам.

5 вересня голова НБУ Сергій Арбузов у ​​ своєму інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна» заявив, що «якщо не трапиться занадто серйозних катаклізмів на світових ринках, наш зведений платіжний баланс буде позитивним. Плюс складе близько півмільярда доларів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

754